Românii din Marea Britanie se tem că vor fi obligaţi să se întoarcă acasă.

Românii care muncesc în Marea Britanie, spun că decizia britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană este una greşită şi se tem pentru locurile lor de muncă. Ieșirea Marii Britanii din UE nu va avea loc imediat, va urma o serie de negocieri care va dura chiar și doi ani.

În urma negocierilor care vor rezulta în următoarea perioadă între Regatul Unit și Bruxelles, va depinde situația românilor aflați acolo, fie la muncă, fie la studii.

E posibil ca atunci când vom călători în Marea Britanie, să nu mai fie nevoie doar de buletin, așa cum era până în prezent. În funcție de negocierile care vor urma, probabil o să fim obligați să avem pașaport și viză. Dacă, dreptul la muncă va fi restricționat, românii ar putea avea nevoie de permis de muncă.

Și studenții vor pierde foarte mult, studiile s-ar putea scumpi și nu ar mai avea dreptul la împrumuturi speciale, așa cum au avut până acum. Marile universităţi din Regat au început deja să anunţe că taxele pentru studenţii din Uniunea Europeană, deci şi din România, înmatriculaţi în 2016, rămân neschimbate, dar nu s-a luat o decizie pentru cei care se înmatriculează începând cu 2017.

Românii au primit rezultatul Brexit-ului cu stare de şoc. Au venit la noi cu întrebări de genul: se vor impune vizele, ce se va întâmpla cu noi, vom mai avea dreptul să rămân aici sau nu”, a declarat Cristina Irimia de la organizația „Români în UK”.

În Marea Britanie trăiesc cu forme legale şi contribuie la bugetul de stat aproximativ 180.000 de cetăţeni români.  Cei mai mulți dintre români lucrează în construcții, hoteluri și restaurante. Până în ianuarie 2014, au avut nevoie de permise de muncă.

Românii au fost atrași de Marea Britanie datorită ofertelor variate de locuri de muncă și a salarilor mari. Sursă știre   Sursă foto