ŞOC! Românii stabiliţi de mult timp în Marea Britanie doresc obţinerea cetăţeniei britanice

Majoritatea românilor din Marea Britanie, caută soluţiile cele mai bune pentru ca viaţa lor după BREXIT să-şi urmeze cursul normal. Se conturează tot felul de idei ce pot duce la continuitate şi la un trai mai bun sau mai puţin bun, acum totul fiind imprevizibil din cauza evoluţiei economice şi a politicilor fiscale ce se vor derula în momentul când se va realiza cu adevarat despărţirea de Uniunea Europeană.

Revista economica.net a luat pulsul vieţii unor români stabiliţi în Marea Britanie:

Românii din Manchester nu cred că vor fi „daţi afară din ţară”. „Colegii îmi spuneau că, dacă ai deja National Insurance Number (un fel de Cod Numeric Personal – n.r.), ai lucrat şi ţi-ai plătit contribuţiile, poţi să rămâi în continuare, fără probleme. O să vedem cum evoluează lucrurile. Este multă incertitudine, atât pentru români, polonezi, spanioli, dar şi pentru englezi”, spune Gabriela. „În vinerea de după referendum am găsit o colegă plângând la birou. Sper că o să contureze în perioada următoare condiţiile în care poţi să rămâi”.

În orice caz, unii dintre românii stabiliţi de mult timp în Marea Britanie se gândesc să urgenteze demersurile pentru obţinerea cetăţeniei, înainte de o eventuală ieşire din UE, care ar putea complica lucrurile în moduri greu de anticipat acum.

Cei care trăiesc şi muncesc acolo de mai multă vreme se pot gândi la cetăţenie şi la contribuţiile plătite către sistemele de asigurări sociale şi pensii, care le-ar putea servi cauza. Un credit ipotecar complică lucrurile: dacă vor exista cazuri de români sau familii de români nevoite să se întoarcă în ţară, trebuie să vadă ce e de făcut cu ratele în lire. Nu vrei să plăteşti rate în lire dintr-un salariu românesc în lei.

În ceea ce-i priveşte pe studenţii români care au mers cu burse de studii prin care şi-au asumat angajamente de muncă, trebuie să ia legătura cu facultatea şi cu autorităţile pentru pentru a afla în ce condiţii vor mai putea rămâne în Marea Britanie după terminarea studiilor.

În final, românii care se gândesc să plece în Marea Britanie trebuie fie să se grăbească, fie să-şi aleagă altă destinaţie, pentru că nimeni nu pare să ştie ce rezervă viitorul pentru UK. Sursă foto.

Citeşte mai multe despre acest subiect pe portalul de informaţii economica.net