Românii din ITALIA pot SOLICITA BANI de la statul italian prin ”Trattamento di fine rapporto”. Află ce trebuie să faci …

Începând cu 1 luna martie a anului 2015, a intrat în vigoare experimentul Qu.I.R, sigla ce indică cota TFR-ului ( lichidarea) drept parte integrativă a remunerației. Cu alte cuvinte, muncitorul va putea, făcând o cerere către angajator, să primească în mod anticipat cota TFR-ului (lichidarea) direct în busta paga, după cum prevede Legea de Stabilitate 2015.

Așadar, din 1 martie, orice muncitor din sectorul privat în serviciu de cel puțin 6 luni, va putea decide în orice moment pentru Qu.I.R, însă doar până în 30 iunie 2018, dată în care această fereastră se va închide, și nu se va mai putea intoarce înapoi. Adică, pentru cei care vor alege această opțiune, de a primi cotele de lichidare în busta paga, cotele nu vor mai fi retrase în scopul lichidării și nu vor mai putea fi alocate fondului de pensii.

Qu.I.R – va fi impozitat în funcție de ratele impozitului pe venit IRPEF: pentru acest lucru, în comparație cu beneficiile fiscale ale plății compensatorii, această operațiune va fi mai puțin eficientă pentru mentru veniturile medii și mari, scriu cei de la emigrantul.it

Ce este TFR (Trattamento Fine Rapporto)?

TFR-ul, cunoscut în Italia și ca ”buono uscita” sau ”liquidazione” este o sumă garantată angajatului cu contract de muncă care, de obicei, se plătește la încheierea raportului de muncă și care se dobândește în timp, în funcție de perioada lucrată la firma sau angajatorul respectiv. Suma calculată pentru TFR care revine angajatului se calculează în funcție de salariul brut anual primit de angajat și este mărită în fiecare an, scriu cei de la rotalianul.com

Angajații români din Italia au dreptul să primească TFR-ul la fel ca și angajații italieni.

Cine are dreptul la TFR?

Ar fi mai ușor să spunem cui nu revine acest drept, fiindcă orice angajat subordonat, cu contract de muncă, fie că este vorba de un contract part-time, full-time, are dreptul la TFR, la încheierea contractului.

Nu au acest drept, în schimb, angajații ”parasubordonați” care lucrează cu contract de muncă de colaborare ”co-co-co” sau lucrează în mod ocazional pentru un anumit angajator sau mai mulți angajatori în același timp.

Cum se calculează?

Pe scurt, suma care revine angajatului din TFR este echivalentă cu circa un salariu pentru fiecare an lucrat la același angajator, dar, în conformitate cu articolul 2120 din Codul Civil italian, aceasta se calculează adunând salariul brut anual din fiecare an lucrat ca apoi totul să fie împărțit la 13,5.

De exemplu, dacă ați lucrat 2 ani de zile la o anumită firmă, să zicem din noiembrie 2014 până în noiembrie 2016, cu un salariu brut de 20.000 de euro pe an. TFR-ul brut la încheierea contractului după acești 2 ani va fi calculat în modul următor:

20.000 : 13,5 = 1.481,48 euro pe anul 2014-2015.

Însă TFR-ul vine reevaluat în fiecare an, la suma de mai sus adăugându-se un procentaj de 1,5% din TFR-ul corespunzător anului precedent, plus un procentaj de 75% din indicele prețurilor de consum de pe același an precedent, asta însemnând că la TFR-ul calculat mai sus, corespunzător anului 2014-2015, vi se adăugă un procentaj fix de 1,5% plus 1,32% corespunzător indicelui prețurilor de consum actualizat la octombrie, 2016, cum puteți vedea în tabela de aici.

Prin urmare:

1481,48 + 1,5% + 1,32% = 1523,25 euro pe anul 2015-2016

deci, un total de:

1481,48 + 1523,25 = 3004,48 de euro pentru perioada lucrată din octombrie 2014 până în octombrie 2016.

Sursă foto. Citiţi articolul INTEGRAL pe pagina ROTALIANUL.COM