FOTO! Blestemul comorilor şi pădurea Călugărească din Bărăgan.

Oriunde mergi în România vei descoperi o mulţime de legende şi de locuri pline de mister. Cea mai veche legendă din Bărăgan datează de pe vremea invaziei turce, iar grozăviile s-ar fi petrecut în comuna Dor Mărunt. Localitatea este situată în partea de nord-vest a judeţului Călăraşi, în mănoasa câmpie a Bărăganului Sudic.

Legendele despre mistere şi comori adânc îngropate în solul roditor al Câmpiei Bărăganului le-au luat multora minţile. Inventate sau nu, legendele se transmit de la o generaţie la alta şi sunt mereu la fel de interesante.

FOTO Blestemele Bărăganului. Pădurea unde niciodată nu bate vântul şi misterul comorii care i-a adus nenorocirea lui Pintecan

Numele localităţii provine de la legendarul rege dac Dromihete (Drom-I-Chaites, „Calea celor puri”, a dat prin etimologie populară numele actualului sat Dor Mărunt), aflată între Lehliu şi Călăraşi.  Legendele din partea locului spun că ar fi îngropate mai multe comori, iar duhurile care le protejează se transformă, spune povestea, în flăcări albastre. Cine ajunge la comori nu scapă de blesteme.

hoia-465x390

Despre Pădurea Călugărească se spune că nu bate niciodată vântul, liniştea este de-a dreptul asurzitoare, iar legenda ei se trage din vremea războaielor cu turcii. Locul este plin de mister, iar sufletele care nu şi-au găsit liniştea sute de ani bântuie şi acum printre copaci. Pe vremuri era un schit de călugări care au fost însă ucişi de turci. Ultimul călugăr ucis de armata turcească a aruncat asupra lor un blestem greu.

În pădurea Călugăreasca a fost o mănăstire de călugări a cărei singură mărturie mai este crucea ce se afla odinioară la poarta sa

La ieşire din Pădurea Călugărească sunt foarte multe cruci, despre care legenda locului spune că stau de pază pentru ca spiritele păgânilor să nu poată ieşi din pădure.

crucea

Pe timpuri, satul Dor Mărunt era mărginit de păduri de stejar, nuci și duzi. Pădurea de nuci și duzi ce ducea spre București, și care în prezent se întinde până la Biserica Nouă, era locuită de călugări și de jivine. Învăluită de mister este și mănăstirea în care călugării locuiau. Aceasta a dispărut în totalitate ca și cum nici nu ar fi existat, singura dovadă a existenței acesteia fiind doar crucea cea mare. Sursă articol: Portalul de informații SECRETUL CUNOAȘTERII Sursă foto