Veşti bune! PENSIONARII pot depune cereri de RECALCULARE a PENSIILOR

Persoanele care s-au pensionat anticipat parțial din 2011 și până la mijlocul anului trecut vor putea cere recalcularea pensiilor începând de joi, conform unui act normativ apărut luni în Monitorul Oficial. În acest fel, parlamentarii se revanșează față de persoanele care n-au apucat la pensionare condițiile mai favorabile introduse în iulie 2016. Recalculările se vor face doar la cerere, iar pensiile mărite vor fi acordate pentru viitor, nefiind vorba de nicio plată retroactivă, scriu cei de la jurnalmm.ro

Legea nr. 216/2017 pentru completarea articolului 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost publicată luni în Monitorul Oficial și se va aplica efectiv începând de joi.

Persoanele pensionate anticipat parțial în perioada 1 ianuarie 2011 – 16 iulie 2016 vor putea să ceară recalcularea pensiilor. Mai exact, este vorba de cei care au cerut pensia anticipată parțială de la data intrării în vigoare a actualei Legi a pensiilor și până la momentul schimbării modului în care se calculează aceasta. La data de 17 iulie 2016, modul în care este calculată pensia anticipată parțială a fost schimbat semnificativ, astfel că persoanele care au cerut pensionarea de la acea dată au beneficiat și beneficiază de condiții mai avantajoase, potrivit avocatnet.ro

„Persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parțială s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 – 16 iulie 2016 beneficiază de recalcularea pensiei prin aplicarea prevederilor alin. (4) (este vorba de noul mod de calcul – n. red.). Recalcularea (…) se face la cererea persoanei interesate, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin și se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii în evidențele căreia se află dosarul de pensie al solicitantului”, prevede Legea nr. 216/2017.

Atenție! Recalcularea va fi valabilă doar pentru persoanele care, până în luna depunerii cererii de recalculare, n-au îndeplinit condițiile de pensionare pentru limită de vârstă. De ce? Pentru că la îndeplinirea condițiilor de pensionare pentru limită de vârstă pensia anticipată parțială oricum este recalculată din oficiu și este mărită.

Sursă FOTO. Surse articol: stiripesurse.ro, avocatnet.ro şi jurnalmm.ro