Economia Europei rămâne fără muncitori. Românii sunt la mare căutare. Vezi aici locurile de muncă vacante…

Libera circulație a lucrătorilor este una dintre libertățile fundamentale ale cetățenilor Uniunii și unul dintre pilonii pieței interne, consacrat prin articolul 45 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

EURES (European Employment Services) este o reţea de cooperare constituită din serviciile publice de ocupare a forţei de muncă şi alti membri şi parteneri EURES(sindicate, patronate, firme private de plasare, institutii de invatamant etc.), reţea coordonată de Comisia Europeană.

Obiectivul reţelei EURES este de a facilita libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Spaţiului Economic European (SEE) (cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, Liechtenstein şi Islanda), precum şi în Elveţia.

ANOFM, în calitate de Birou Naţional de Coordonare EURES (BNC), coordonează activitatea agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă şi a Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti, instituţii care participă la reţeaua naţională EURES în calitate de membri EURES.

Consilierii EURES, din cadrul agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca/AMOFM Bucuresti, oferã gratuit, în principal:

  • informaţii de bază privind Reţeaua EURES şi Portalul EURES(baza de date cu locurile de muncă vacante în spaţiul european);

  • sprijin persoanelor aflate în cautarea unui loc de muncă de a identifica un loc de muncă;

  • asistenţă la redactarea cererilor de locuri de muncă și a CV-urilor precum si la încărcarea acestora pe portalul EURES;

  • informaţii de bază referitoare la condiţiile de viaţă și de muncă, din ţara de destinaţie;

  • ajutor angajatorilor prin furnizarea de informaţii cu privire la oportunităţile de recrutare, inclusiv informaţii și asistenţă la formularea fișei postului pentru locurile de muncă vacante.

Românii, la mare căutare în Germania, Spania şi Malta Angajatorii din Spaţiul Economic European pun la dispoziţia lucrătorilor români, prin intermediul reţelei Eures, 1.436 de locuri de muncă, cele mai multe în Germania, scriu cei de la adevarul.ro

Potrivit ANOFM, în Germania sunt disponibile 689 de locuri de muncă: 400 manipulant bagaje, 200 şofer manipulare bagaje, 39 şofer de camion, 10 programator PLC, 5 şofer de autobuz, 4 cofetar, 4 fizioterapeut, 3 lăcătuş, 3 manager asamblare, 2 electrician în construcţii, 2 inginer software, 2 mecanic instalaţii sanitare, de încălzire şi climatizare, 2 montator structuri din oţel, 2 montator instalaţii electrice, 2 tehnician mecatronică, 2 sudor, 1 analist AX, 1 macaragiu, 1 manager IPT, 1 montator sisteme fotovoltaice, 1 şef tură producţia de brichete din lemn, 1 tehnician electronică, 1 vopsitor auto. (mai multe informaţii AICI)

Oferte locuri de muncă în Germania: – analist AX: Salariul oferit este de 3800 – 6500 euro brut/lună, în funcţie de calificare şi experienţă. Activitatea presupune: – implementarea şablonului NORMA Microsoft Dynamics AX2012; cunoaşterea proceselor de afaceri pentru a găsi soluţii globale pentru noile cerinţe; colaborarea cu dezvoltatorii pentru a implementa soluţii; crearea de materiale pentru instruire şi realizarea de training-uri, pe subiectele Dynamics AX2012; sprijinirea managerului regional de proiecte în domeniul TIC, precum şi implementarea standardelor IT – manager IPT (Integrated Product Team): Salariul oferit este de 3800 – 6500 euro brut/lună, în funcţie de calificare şi experienţă. Activitatea presupune: – planificarea, coordonarea şi urmărirea stării tuturor activităţilor necesare pentru a furniza produse şi servicii unor unităţi organizaţionale externe; generarea de rapoarte si comunicarea acestora catre Departamentul de Management; contributie la definirea si implementarea de noi procese, metodologii, tehnologii si instrumente pentru imbunatatirea continua a eficientei si a calitatii dezvoltarii produsului; – Inginer software Java: Salariul oferit este de 3800 – 6500 euro brut/lună, în funcţie de calificare şi experienţă. Activitatea presupune: – implementarea, documentarea si asigurarea calitatii aplicatiilor software; – lucrul cu Managementul Produselor, cu alte echipe de dezvoltare software, QA si operatiuni. – şofer de camion: salariul oferit este de 2000 – 2200 euro brut/lună. Sunt necesare cunoştinţe bune de limba germană sau engleză, permis de conducere categoria CE – cod 95; Cel puţin 1 an experienţă de lucru pe un camion articulat; Certificat ADR şi licenţă stivuitor. – manipulant bagaje: Activitatea se va desfăşura pe aeroportul din Frankfurt. Salariul oferit porneşte de la 11.43 euro brut/oră şi sunt necesare cunoştinţe bune de limba germană – scris şi vorbit – macaragiu: Salariul oferit porneşte de la 13 euro brut/oră şi sunt necesare cunoştinţe de limba germană (scris, vorbit) – nivel A2/B1 – lăcătuş: Salariul oferit porneşte de la 11,14 euro brut/oră.

În Spania sunt 166 de posturi, majoritatea pentru agricultori, iar în Malta sunt 155 de locuri, majoritatea pentru şoferi de autobuz. Marea Britanie oferă oferă 116 de posturi, majoritatea pentru lucrători în agricultură, Olanda – 90, cele mai multe pentru culegători de căpşuni, iar Finlanda are 85 de locuri, majoritatea pentru măcelari şi lucrători sezonieri. Polonia oferă 40 de locuri, Cehia – 31, Danemarca – 30, Belgia – 24, iar Luxemburg are 10 posturi, pentru senior tehnician Chrome.

Sursa FOTO. Citiţi mai multe informaţii interesante pe portalul adevarul.ro