Debusolaţi total de EUROPA

Cei 8 ani de la integrare au trecut cu “brio” dar… în marş forţat dâmboviţean. Ne oboseşte vâltoarea vieţii aşa cum ne-ar obosi prezicerea de rău a unei vrăjitoare. Ne-am integrat cu paşi mărunţi şi siguri, împiedicându-ne de “conduita europeană” dar şi de frenetica mentalitate, abstractă, ambiguă, emoţională, festivistă şi goală de conţinut. Unii primari ce păstoresc “agale” pe marginea graniţelor României, au crezut cu tărie că, este mai bine să aplice impunerea unor taxe locale, total în neconcordanţă cu regulile europene, în loc să-şi “bată capul” cu punerea pe hârtie a unor proiecte eligibile de atragere a fondurilor ce aşteaptă liniştite a fi cheltuite.

Trec zilele, se pierd sume considerabile de bani, şi….. “criteriile fundamental europene” încă nu apar la orizontul unor gândiri prăfuite de pesimism şi lipsite de profunzimea trăirii momentului real al perioadei pe care o transversăm. Rămânem sceptici şi nu adăugăm în portofoliul legilor europene nici măcar pe “domnişoara ANI”, a cărei naştere a fost anunţată cu multe trâmbiţe din cauza durităţii la tăiere a cordonului ombilical. Privim în jur şi constatăm că, Europa ne-a prins în vârtejul mirajului lumii civilizate, libere şi prospere, iar noi nu am fost pe deplin pregătiţi în niciun domeniu de activitate să ţinem piept cu exercitarea rolului de stat european prin folosirea unei maturităţi democratice şi bine şlefuite după 25 ani de Libertate.

Zilnic, apar noi episoade ale crizei din Justiţie, episoade în care rolul fundamental îl deţine aceleaşi personaje bine “dospite” într-o integritatea morală “fără cusur”. Atunci când nu te aştepţi Preşedintele incită spiritele până la atingerea fazei de epuizare, explicând românilor că „unii dintre cei ce ne conduc nu au încă o gândire europeană”. Prin urmare, suntem debusolaţi de evenimente neprevăzute, acestea ţinând cont în primul rând de faptul că, am fost obligaţi “democratic şi moral” să accedem la statutul de stat membru european, nu doar scriptic ci şi prin trăirea momentului şi al realităţii europene la acelaşi nivel cu toţi cei ce sunt cetăţeni ai Uniunii Europene.

loading...