Avantajele integrării ne tulbură “liniştea” de zi cu zi.

Bine v-am găsit în Europa! După negocieri şi lecţii făcute timp de câţiva ani de guvernele care s-au tot succedat la conducerea României, iată că suntem de 8 ani cetăţeni ai Uniunii Europene. Pentru că aderarea s-a lăsat cu focuri de artificii şi distracţie în mai toate oraşele importante ale ţării, a venit timpul să intrăm cu mic cu mare în jocul horei pe care ne-am tot dorit-o.

Hai să trecem în revistă schimbările ce vor urma şi care, într-un fel sau altul ne vor afecta viaţa. De câţiva ani de zile avem liber pe piaţa muncii in unele state membre UE, state care nu ne mai cer eliberarea permiselor de muncă, putem călătorii prin Uniune fără grija unui accident, deoarece în schimbul a zece lei putem solicita eliberarea Cardului de Asigurat valabil oriunde pe teritoriul UE. Călătoria cu maşina personală în stăinătate nu va mai necesita eliberarea Cărţii Verde pentru că, aceasta este deja inclusă în valoarea poliţei RCA.

Programele televiziunilor vor fi mai atent monitorizate în privinţa conţinutului acestora, dar şi al spaţiului publicitar care nu trebuie să întrerupă emisiunile de actualităţi, cele destinate copiilor, documentarelor sau ale emisiunilor cu caracter de consiliere. Dacă ne ţine buzunarul, avem voie să ne cumpără proprietăţi imobiliare dar şi teren în mai toate statele europene. Pentru a înţelege mai bine legile venite de la Bruxelles, 40 de traducători vor munci zi şi noapte în folosul românilor traducând toate deciziile luate de UE şi în limba română.

Vom fi beneficiarii integrării prin renunţarea la taxa vamală impusă mărfurilor din Uniune şi ne vom putea cumpăra aparatură electrocasnică mai ieftină, dar si autoturismele la care tot visam a le conduce. Fermierii din România vor avea de primit atât subvenţii româneşti cât şi subvenţii date de Uniunea Europeană. Dacă dorim să profesăm în străinătate, ni se vor recunoaşte toate diplomele obţinute în ţară, fără a fi nevoie de alte formalităţi de echivalare a diplomelor. Sistemul bancar va deveni mai activ ca niciodată prin acceptarea în ţara noastră a altor filiale de bănci numai printr-o simplă notificare, ce inevitabil va duce la scăderea dobânzilor bancare.

Trecerea graniţei se face folosindu-ne doar de cartea de identitate şi fără a mai fi nevoie de paşaport. Şi pentru că am devenit ţară europeană să nu uităm că datorită calendarului negociat cu UE vom avea parte şi de lucruri mai puţin plăcute, dintre acestea putând enumera scumpirea energiei electrice, a benzinei cu plumb dar şi a gazului metan, apoi totul se va raporta la măsurile impuse de conduita europeană, spre un trai decent şi spre acceptarea unor speranţe de mai bine pentru toţi cetăţenii României.

loading...