ATENŢIE! Sute de Mii de Albine, Moarte din Cauza Pesticidelor.

Foarte mulţi apicultori sunt îngroziţi de faptul că în jurul stupilor s-au găsit mii de albine moarte. De ce se întâmplă acest tragic fenomen şi-au pus întrebarea majoritatea apicultorilor. După analizele efectuate s-a descoperit faptul că, pesticidele folosite pentru floarea soarelui au contribuit la moartea albinelor. În acest caz, fenomenul următor este acela că producţia obţinută anul acesta este una foarte mică.

Vicepreşedintele Federaţiei Asociaţiilor Apicole ROMAPIS, Constantin Dobrescu, a tras un semnal de alarmă prin care a dezvăluit că posibila cauză ar fi utilizarea de neonicotinoide şi acumularea substanţelor de acest tip în sol.

„Din moment ce au murit albine la floarea soarelui şi producţia este foarte redusă, e clar că trebuie să facem o legătură între cele două fenomene”,

a afirmat Constantin Dobrescu, citat de agerpres.ro.
Producţia mierii de floarea soarelui, are o pondere importantă în producţia generală de miere a României, aproximativ de 25% din producţiile pe care se bazează toţi apicultorii. “Am avut o producţie bună la rapiţă şi foarte bună la salcâm, dar la floarea soarelui, probabil că producţia este mai puţin de jumătate din cât ar fi trebui să fie”, a mai precizat Constantin Dobrescu.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, a afirmat de curând că, producţia de miere din anul acesta se va situa undeva la 60-65% faţă de cea anuală care era de 22000-24000 de tone. Se descoperă zilnic că pesticidele folosite în agricultură au o toxicitate din ce în ce mai mare. Toxicitatea îngrijorătoare s-a găsit la pesticidele care fac parte din clasa denumită neonicotinoide şi care au fost introduse pe piaţa din Uniunea Europeană încă din anul 2000, acestea fiind de 7000 de ori mai toxice decât DDT.

Cei 10% dintre participanţii la sondajul realizat de ROMAPIS, au confirmat că pesticidele sunt foarte nocive şi au dus la moartea multor albine sau la slăbirea excesivă a familiilor de albine. Acum se caută o soluţie benefică prin care să se ajungă la o stopare a folosirii pesticidelor cu grad mare de toxicitate şi bineînţeles, protejarea familiilor de albine în timpul când acestea se află în procesul de culegere a polenului de la floarea soarelui. Sursă foto.

loading...