Dăunează Tratamentele pe bază de Plante, Omului?

Plantele nu tratează boala.

Tratamentele naturiste ajută în calmarea simptomatologiei unor afecţiuni, fără însă a elimina cauzele apariţiei acestora. Lipsa energiei, oboseala accentuată ori desele dereglări stomacale nu se vor vindeca doar apelând la medicina naturistă. Orice tratament naturist ar trebui început doar după un consult medical de specialitate şi urmat întocmai după prescripţie. Pentru că şi aprovizionarea din surse nesigure este o greşeală! Concentraţia plantelor medicinale în substanţe active depinde de o multitudine de condiţii ( modul de recoltare, uscare, păstrare etc.)

Abuzul dezvoltă toleranţă.

Din păcate, aşa cum se întâmplă şi în cazul medicamentelor, consumul zilnic şi de lungă durată poate dezvolta toleranţă faţă de substanţele active din ceai, ceea ce duce la scăderea efectelor aşteptate. Mărirea dozei pentru a obţine efectele scontate este a doua greşeală frecventă. Asta, pentru că multe plante medicinale conţin substanţe toxice, care pot pune în pericol viaţa.

Combinaţii cu afecte secundare grave.

Banalul muşeţel şi arhicunoscuta aspirină. Inofensivul ceai de muşeţel, care conţine compuşi anticoagulanţi, poate da efecte secundare grave dacă este combinat cu aspirina, mai exact asocierea celor două creşte riscul apariţiei hemoragiilor. La fel se întâmplă şi când muşeţelul se combină cu anticoagulante, antidepresive triciclice, propanolol, clozapin, tacrin şi teofilină. Dintre plantele şi produsele naturale care interferează cu terapia anticoagulantă amintim ginkgo, arnica, anasonul, muşeţelul, ceaiul verde, sunătoarea, usturoiul, ardeiul iute, ghimbirul, afinele, uleiul de peşte şi coenzima Q10.

Conform Revistei ” Sănătatea de azi”.