Povestea impresionantă a celui mai cunoscut hacker român. A îngenunchiat Pentagonul, NASA, Google şi Marina Regală Britanică

Povestea lui Răzvan Cernăianu, unul dintre cei mai cunoscuţi hackeri români, este o lecţie de viaţa pentru oricine doreşte să treacă bariera legalităţii. Era cunoscut sub numele de TinKode şi până în anul 2012, momentul arestării lui era unul dintre cei mai căutaţ hackeri din lume. Deoarece acesta a trecut în legalitate, acum a avut curajul să-şi expună pe blogul personal toată povestea şi experienţa lui despre lumea întunecată a hackerilor. Atacurile lui către site-uri foarte cunoscute au fost făcute cu scopul informativ şi nu maliţios, iar problemele găsite pe site-ul atacat erau trimise pe e-mail către site-ul atacat, păstrând mereu confidenţialitatea datelor găsite.

„Am anunţat de fiecare dată problemele găsite printr-un e-mail trimis către administratorii de sistem ale acelor companii. Cu toate acestea, acţiunile mele au fost considerate infracţiuni şi am primit o sentinţă de 2 ani cu suspendare sub supraveghere şi o amendă în valoare de 93.000 euro“, a scris el.

După momentul arestării, a stat 90 de zile în închisoare, ceea ce nu i-a fost pe plac.

„Petreci 23 de ore din 24 într-o celulă mică împreună cu alţi şase oameni. Să-ţi rişti libertatea nu merită pentru nimic în lume“, a mărturisit el. „A fost o experienţă maturizantă“, a mai ţinut să adauge.

Fiind pasionat şi reprezentând un model de viaţă pentru el, hackingul nu s-a oprit în momentul eliberării lui din închisoare, doar că l-a făcut să treacă în legalitate. A reuşit deschiderea unei firme denumită Cyber Smart Defence, alături de Mădălin Dumitru, o cunoştinţă cu experienţă în domeniul IT.

„Imediat cum am ieşit l-am sunat, i-am spus ideea şi a fost de acord“, a spus Cernăianu. După experinţa cu puşcăria, Răzvan Cernăianu a lăsat în urmă identitatea lui TinKode, iar acum explorează vulnerabilităţi şi metode de exploatare a infrastructurii IT. Totul a început la vârsta de 13 ani, atunci fiind alături de alţii, era administrator pe un forum. În timpul vacanţei de vară a lipsit de pe forum trei luni de zile, iar ceilalţi administratori i-au blocat accesul pe forum invocând motivul că în timpul cât el a lipsit, ei au învăţat enorm de multe lucruri, fapt pentru care nu mai poate continua sa fie administrator. Ambiţia fiind calitatea lui cea mai mare, a început să înveţe şi

„Într-o săptămână le-am demonstrat că am învăţat mai mult decât ei, am recâştigat contul şi le-am şi blocat accesul la forum“.

După această primă experienţă plăcută a mers mai departe şi a intrat în comunităţile de hackeri, câştigându-şi respectul tuturor pe zi ce trece. Aceste comunităţi de hackeri era locul unde se discuta despre metodele de atac ale site-urilor cu ajutorul viruşilor informatici, aici găsind şi o piaţă de vânzare a acestor viruşi. Învăţând zilnic metode noi de atacuri informatice şi spargerea sistemelor de securitate ale site-urilor, a trecut la atacarea multora dintre cele mai cunoscute dintre ele, neavând un hack favorit. Cu toate acestea, spargerea sistemului de securitate al site-ului Marinei Regale Britanice are o poveste deosebită:

loading...

“S-au lăudat că au investit 500 de milioane de lire sterline în sistemul lor de securitate şi că sunt pregătiţi pentru atacuri din partea altor ţări“, a spus Cernăianu.

Acesta a fost motivul pentru care a trecut la atac, a vrut să vadă cât de puternic era sistemul britanicilor.

„La o săptămână le-am făcut public accesul. Mi-a plăcut de ei că şi-au recunoscut greşeala, că nu trebuia să se laude“, a adăugat el.

Ineditul atacurilor sale era acela că nu lăsa niciodată urme în sistemele sparte, dar cum a fost prins? Prinderea sa a fost posibilă
unor împrejurări în care numai el a fost vinovat. “Am fost prea vorbăreţ, un prieten ştia ce făceam eu. A vorbit în alte cercuri despre mine, iar acolo se afla un poliţist sub acoperire care l-a tras de limbă, mi-au aflat numele, apoi m-au prins“, a declarat acesta.
Despre el, astăzi se poate spune că este un om fericit, a trecut în legalitate şi îşi desfăşoară activitatea făcând audit de securitate şi teste de penetrare a infrastructurilor IT.

„Dacă vrei să găseşti toate punctele slabe ale unui sistem trebuie să ai experienţă, să poţi fi în mintea hackerului, iar experienţa se dobândeşte prin practică“, a mai scris el pe blogul personal.

Gândeşte bine înainte să fi un bun hacker … Sursă articol.