VESTE BUNĂ! Se MĂRESC SALARIILE – Sporuri duble şi mai multe zile libere!

Săptămâna aceasta, Senatul României a adoptat un proiect de lege care avantajează angajaţii şi nemulţumeşte majoritatea patronilor din România. În zilele ce vor urma, Codul Muncii va suferi câteva modificări majore, care cu siguranţă îi va face fericiţi pe angajaţii români. Conform site-ului ştiripesurse.ro, modificările aduse au fost acceptate de către senatori, urmând ca în perioada următoare să fie dezbătute şi în Camera Deputaţilor.

Conform noului proiect legislativ, un angajat care nu a avut ocazia să-şi ia concediu de odihnă pe parcursul unui an de zile va avea dreptul să şi-l ia în următoarele 18 luni. De reţinut că actuala legistaţie prevede ca angajatorii să ofere angajatului concediul de odihnă într-un interval de maxim 12 luni. În noua formulă este prevăzută clar obligaţia angajatorului să plătească zilele de concediu de odihnă neefectuate angajatului care părăseşte locul de muncă. Chiar dacă acest lucru se practica până acum, nicăieri nu era specificată clar obligativitatea angajatorului de a face acest lucru.

O altă prevedere ce avantajează angajaţii, este aceea că dacă vor efectua ore suplimentare aceştia vor primi un spor de 175% în cazul în care patronii nu vor acorda zile libere pentru orele suplimentare lucrate. Pentru activitatea prestată în perioada de weekend, salariaţii vor primi un spor de 75% peste plata dintr-o zi de muncă obişnuită. Noul proiect de lege mai presupune şi acordarea unui spor pentru perioada în care angajatul se găseşte la dispoziţia angajatorului în timpul său liber. În această situaţie angajaţii vor primi un spor asemănător orelor suplimentare lucrate. O altă noutate este aceea că, zilele în care se vor învoi pentru a îşi îngriji copilul bolnav nu vor mai fi scăzute din concediul de odihnă ca până acum. Ineditul introdus în noua formulă legislativă este apariţia termenului de telemuncă.

Prin acest nou termen este definit ca modul în care angajaţii, cu ajutorul noilor tehnologii informatice, îşi îndeplinesc sarcinile de serviciu în alt loc decât la sediul angajatorului. Telesalariaţii vor avea aceleaşi drepturi ca şi angajaţii care îşi desfăşoară activitatea la sediul angajatorului. Noul proiect de lege este depus ca şi iniţiativă cetăţenească de către Blocul Naţional Sindical din România şi este vehement contestat de asociaţiile patronale care consideră că acesta poate afecta în mod serios dezvoltarea firmelor din România. Majoritatea asociaţiilor patronale au anunţat că nu sunt de acord cu această nouă iniţiativă legislativă şi vor utuliza toate căile legale ca să blocheze acest proiect de lege la Camera Deputaţilor, care este camera decizională în această privinţă. În concluzie, se vor majora salariile şi se vor dubla sporurile… Sursă articol.

loading...