LEGUMA care vindecă CANCERUL în 24 ore. Vezi aici ce trebuie sa faci.

Măcrişul este considerat un medicament, acesta poate distruge celulele canceroase în 24 ore. Leguma conţine vitamine, minerale şi nutrienţi.
Conform cercetariilor s-a constatat măcrişul protejează ADN-ul. Consumul frecvent de măcriş previne apariţia cancerului de colon, san, şi de prostată. Substanţele pe care această legumă le deţine, blochează semnalele trimise de celulele canceroase către creier, aceste semnale stimulează creşterea tumorii.

Pe nedrept neglijat în ultima perioadă de consumatori şi de cultivatori, măcrişul rămâne una din plantele legumicole valoroase atât prin calităţile sale culinare cât şi pentru cele medicinale şi pretenţiile mici faţă de climă şi sol.

În România avem mai multe sortimente, dintre care cele mai importante sunt Rumex acetossa (măcrişul mare) care are valoare culinară şi se cultivă, şi Rumex acetosella (măcrişul mărunt sau măcrişul iepurelui), Rumex crispus (dragavei, sau ştevie creată), Rumex alpestris (măcriş ciobănesc) şi Rumex scutatus utilizate îndeosebi în medicina populară.

Între măcrişul cultivat şi speciile spontane nu există diferenţe mari în ceea ce priveşte gustul sau conţinutul de nutrienţi; frunzele măcrişului conţin fier, vitamine, şi foarte mult acid oxalic, ceea ce îi conferă un gust acru, astringent. Frunzele se prepară în acelaşi mod ca şi spanacul sau stevia, gustul caracteristic făcându-l potrivit pentru supe, borsuri, piureuri sau pentru a asorta în special preparatele de miel.

loading...

 

Un adevărat medicament pentru ficat

Rădăcina de măcriş are un gust dulce-acrişor şi se foloseşte în cure de detoxifiere şi în tratamentul unor afecţiuni ale ficatului. Preparatul se obţine prin măcinarea rădăcinii şi se consumă ca atare sau sub formă de decoct. Poate fi folosit şi în tratamentul unor boli de piele şi chiar al tumorilor maligne sau benigne. Trebuie precizat o cură durează în medie câteva luni.

Atenţie! Datorită conţinutul ridicat de acid oxalic, măcrişul este contraindicat persoanelor care suferă de reumatism sau de afecţiuni renale.

Din punct de vedere botanic, este plantă perenă erbacee sexuat dioică, cu rădăcina pivotantă, fusiformă, frunzele de formă lanceolată, crestate la baza. Înfloreşte la sfârşitul lunii mai. Fructul este o nuculă, în interior o singură sămînţa de culoare brună închis, cu formă triedica. Într-un gram intră între 900 – 1400 seminţe. Facultatea germinativă (de 90%) se păstrează foarte bine timp de 4 ani. Deşi seminţele încolţesc în două zile, durata răsăririi este de 10 – 12 zile. (Gh. Vâlceanu, 1982)

Cum se cultivă măcrişul

Este o plantă adaptabilă care poate fi întâlnită de la câmpie până pe pajiştile alpine. Este foarte puţin pretenţios faţă de temperatura, este o plantă timpurie care îşi face apariţia încă de la începutul primăverii. Creşte atât la umbră cât şi pe terenuri expuse la soare, în acest caz având nevoie de mai multă apă deoarece îşi dezvoltă tijele florale iar frunzele stagnează. Preferă soluri nisipoase cu reacţie uşor acidă.

Măcrişul se seamănă toamna, în luna septembrie, într-un sol bine afânat. Se seamănă pe rânduri, la 30 cm distanţă, distanţă recomandată între plante fiind de 10 cm. Cultură astfel înfiinţată durează 3 – 4 ani, singurele lucrări de îngrijire necesare sunt cele de combatere a buruienilor şi dăunătorilor. Este atacat frecvent de muscămăcrişului (Pegomia bicolor) şi de afide (Aphis lumicis). Se recomandă în acest caz tratamentul cu Mospilan. Alţi dăunători sunt melcii, care se îndepărtează uşor prin presărarea unei benzi de câţiva centimetri de var în jurul brazdei de măcriş.

Supă cu spanac şi măcriş.

Este un preparat sănătos, gustos şi uşor de pregătit. Avem nevoie de o jumătate de kilogram de frunze spanac, o jumătate de kilogram de frunze de măcriş, o ceapă mare, o jumătate de litru de lapte, un pahar mic de smântână, o lingură de făină, ulei, sare, piper.

Ceapă se taie solzisori şi se căleşte în puţin ulei. Când se îngălbeneşte se adaugă o lingură de făină, se amestecă bine şi se stinge cu un litru de apă. Se sărează după gust şi se adaugă laptele. Când da în clocot, se adaugă măcrişul şi spanacul tăiate mărunt. Se lasă fiarbă şi se ia de pe foc după câteva minute. Se drege cu smântână şi se poate servi caldă sau rece.

 

Sursă articol.