VESTE BUNĂ! COPIII ROMÂNILOR din Italia pot avea cetăţenie italiană

Deseori, cei care au ajuns la muncă în Italia şi au făcut acolo un copil, s-au întrebat de ce copilul lor nu poate avea cetăţenie italiană? Răspunsul era aşteptat să vină din partea autorităţilor italiene de foarte multă vreme, doar că acesta întârzia sau era mereu invocată o parte legislativa în care se specifica aşa numitul „drept al sângelui“. Acest drept se referea numai la copiii care aveau minim un părinte de origine italiană.

romitaliaDe curând, Premierul italian Matteo Renzi a anunţat în cadrul unei intervenţii în direct la postul de televiziune Canale 5, că doreşte adoptarea unor modificări ale legii referitoare la obţinerea cetăţeniei italiene. Modificările care au fost propuse de premierul Matteo Renzi se referă la faptul că, un copil poate să obţină cetăţenie italiană şi dacă nu are niciun părinte italian. Numai că el trebuie să îndeplinească două condiţii obligatorii:

• să fie născut în Italia.

• să urmeze în Italia cel puţin un ciclu şcolar: fie ciclul primar, fie ciclul secundar.

Este bine cunoscut faptul că Italia se confruntă cu una dintre cele mai scăzute rate ale natalităţii din întreaga Europă: 1,6, în condiţiile în care ar fi necesară o rată de 2,1, pentru a se asigura reînnoirea populaţiei existente în acest moment. Cu toate acestea, în Italia sunt foarte mulţi copii datorită faptului că aici există în prezent, peste 4 milioane de străini, iar peste 1 milion dintre aceştia sunt de origine română. Sursă articol. Sursă foto.

loading...