ANUL 2016 vine cu preţuri mai mici, taxe reduse şi majorări de impozite locale. Vezi modificările.

Anul 2016 începe bine din punct de vedere al banilor. Vom avea scaderea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, cu TVA 9% pentru apă, atât cea potabilă cât şi de uz industrial şi agricol. Se va aplica un impozit pe dividende de doar 5%, în scadere de la 16%, cu un regim diferenţiat de impozitare pentru microintreprinderi, dar şi cu impozite mai mari pentru clădiri.

Veşti bune şi bani mai mulţi în buzunare.

Scaderea TVA este prima dintre prevederi şi este cuprinsă în noul Cod Fiscal, care a intrat în vigoare din prima zi a anului 2016, iar celelalte au fost aprobate, după promulgarea Codului Fiscal, prin Ordonanţă de Guvern. Conform Noului Cod Fiscal, în cazul impozitării microintreprinderilor, schimbările presupun majorarea plafonului de încadrare în categoria de ‘microintreprindere’, de la 65.000 euro la 100.000 euro şi introducerea unui sistem de cote de impozitare diferenţiate în funcţie de numărul de salariaţi, între 1% şi 3%. În acest context, impozitul va fi de 1% pentru microintreprinderile care au peste doi salariaţi, inclusiv, 2% pentru cele cu un salariat şi 3% pentru cele care nu au salariaţi.

O altă veste bună este dispariţia taxei pe construcţiile speciale din agricultură. A fost redusă şi vestita taxă pe stâlp, de la 1,5% iniţial la 1% începând cu 1 ianuarie 2016. Supraacciza la carburanţi, în valoare de 7 eurocenti/litru rămâne în vigoare şi anul acesta, desi prima variantă a Codului Fiscal prevedea eliminarea ei la 1 ianuarie 2016. Actul normativ prevede eliminarea definivă a acestei taxe, de la 1 ianuarie 2017.

Veştile mai puţin bune.

loading...

Încă din prima zi a anului 2016 intră în vigoare noua formulă de impozitare pentru imobile, care va duce la creşteri semnificative de taxe, în special pentru firmele mici care au sediul firmei acasă. Astfel, în anul 2016, taxele locale pe clădiri se vor stabili la fel, indiferent de natura juridică a contribuabilului, persoana fizică sau juridică, diferenţierea urmând să se realizeze în functie de destinaţia clădirii, rezidenţiala sau comercială. Noutatea este aceea că, autorităţile locale vor putea decide aplicarea unei cote de impozitare cuprinse între 0,08% şi 0,2% pentru clădirile folosite ca locuinţă, şi între 0,2% şi 1,3% pentru cele folosite în activităţi economice (sedii PFA, sedii firmă, cabinete etc).

O altă veste destul de contorversată, dar aprobată până la urmă este aceea că, din 2016, cei care obţin venituri din activităţi independente vor fi obligaţi să plătească CAS (contribuţia pentru pensie), chiar dacă obţin şi venituri de natură salarială. Noutatea este că pentru aceste venituri creşte deducerea de baza de la 20% la 40%. Persoanele fizice autorizate vor plăti, pe lângă impozitul de 16% pe venit, şi contribuţia de asigurări de sănătate (CASS) de 5,5%, şi CAS de 10,5%. Contribuţia la CAS va fi plafonată la cinci salarii medii brute lunare. Pentru toate persoanele care nu realizează venituri, Noul Con Fiscal le obligă, din 2016, să achite CASS şi să depuna o declaraţie fiscală în acest scop la Agenţia Naţionala de Administrare Fiscală. Sursă articol. Sursă foto.