Mărmureanu: Un cutremur „foarte adânc” ar urma să se producă în Vrancea,

Un cutremur „foarte adânc” ar urma să se producă în Vrancea, zona de risc fiind sudul Moldovei şi mai puțin Capitala, a declarat profesorul Gheorghe Mărmureanu

Eu am spus că urmează acum un cutremur foarte adânc. Aşa rezultă din analizele noastre. Poate să fie tip ’40 sau poate să fie tip 1802„, a spus directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), prof. Gheorghe Mărmureanu la Pro TV. Acesta s-a referit la seismele produse, tot în Vrancea, în 1940 şi 1802, care s-au produs la adâncimea de 150 de kilometri şi au avut magnitudinea de 7,7 grade, respectiv 7,9 grade pe scara Richter.

Întrebat despre zonele de risc în cazul unui astfel de seism, Mărmureanu a menţionat sudul Moldovei (Focşani, Bacău, Galaţi), Tulcea, dar şi Basarabia şi zona portului Odessa din Ucraina.

În acest caz, Moldova apare, Basarabia, Chişinău, Odessa. În România, este vorba despre Focşani, Bacău, mai puţin Iaşiul. Bucureştiul va fi mai puţin, din punctul meu de vedere. Asta v-o spun că inginer constructor. (…) Galaţi, Tulcea...”, a spus prof. Gheorghe Mărmureanu.

Putem avea cutremure până în 7, am spus-o oricând, cel puţin în ultimii cinci-şase ani. Un cutremur poate fi în orice zi, în orice noapte. Un cutremur de până în 7 şi chiar 7 nu produce pierderi de vieţi omeneşti şi nici de bunuri materiale„, a spus el.

În ultimii ani activitatea seismică în Vrancea i-a împins pe seismologi să emită păreri controversate de viitorul mare cutremur pe care îl aşteaptă ţara noastră în ultima perioadă. S-a tot vorbit de ciclicitatea cutremurelor mari, iar undeva la 35-40 de ani un mare cutremur zguduie întreaga Românie.

În rândul specialiştilor lucrurile sunt clare. Un mare cutremur va bate în curând la poarta ţării noastre, singura problemă este că nu se ştie cu exactitate când se va produce. În urma unor calcule, mai mult sau mai puţin corecte, cutremurul care va lovi România în perioada următoare, va avea o magnitudine estimată între 7,5-7,6 grade pe scara Richter.

În Vrancea există două segmente diferite care acţionează distinct. În prima fază, cutremurele se produc în segmentul inferior şi abia apoi în cel superior. În acest sens, cutremurele de mare magnitudine sunt prevenite de mai multe cutremure de mică intensitate, ceea ce îi face pe specialişti să tragă un semnal de alarmă care anunţa iminenţa unui cutremur de maximă intensitate într-o perioadă viitoare.

Citiţi mai multe pe infoalert.ro

Sursa articolului: b1.ro;  informatia.net