Primul cuplu de Homosexuali cu Parohie din Germania, unul este Român şi altul din Lepizig

În data de 5 ianuarie 2016, pe site-ul oficial al Bisericii Evanghelice Luterane din Nordul Germaniei (Nordkirche) apărea ştirea uimitoare pentru mulţi dintre noi pământenii: “pentru prima dată un cuplu de pastori homosexuali primeşte o parohie, la Sandesneben, în landul Schleswig-Holstein. Unul dintre preoţi este român din Braşov iar partenerul lui este din Lepizig.

Românul se numeşte Ciprian Matefy în vârstă de 33 de ani şi celălalt se numeşte Stephan Rost, are 38 de ani, iar până acum au oficiat slujbe în Saxonia. Pentru ca totul şa fie legel, cei doi au fost prezentaţi consiliului bisericii din Sandesneben, care a dat aprobarea. Cei doi preoţi homosexuali vor ţine serviciul religios începând cu data de 1 aprilie 2016. Aceştia s-au căsătorit “cu acte” în anul 2014, pe când erau preoţi în Saxonia, dar că Biserica protestantă de acolo permite convieţuirea cuplurilor gay în casa parohială numai în anumite condiţii, fapt pentru care s-au mutat în Nordul Germaniei.

Aici, Biserica de Nord, mai liberală din acest punct de vedere, aceasta nu este o problemă. Astfel, Biserica de Nord a adoptat în 2014 un regulament care aplică aceleaşi reguli pentru parteneriatele civile şi cuplurile căsătorite. Stephan Rost a crescut în Leipzig şi a studiat teologia la Leipzig, Heidelberg şi România.

El este acum pastor în Dahlen, la est de Leipzig. Matefy este născut în Braşov şi a studiat teologia în România şi Leipzig. El este în prezent pastor al Bisericii Trinitatis din Dresda. În timpul cât au studiat la universitate, cei doi s-au cunoscut şi au locuit împreună timp de opt ani de zile.

Site-ul de ştiri Mopo24 din Saxonia scrie că cei doi au fost nevoiţi să plece, pentru că nu au primit aprobarea să locuiască împreună
în casa parohială de la biserica din Dresda unde oficiază Ciprian Matefy. Pastorul român a fost foarte supărat, deoarece a primit
brusc ordin de evacuare de la Dresda.

loading...

“Reglementările legale speciale pentru pastorii gay şi lesbiene nu sunt simple pentru noi”, a recunoscut Ciprian. În Saxonia coabitarea partenerilor de acelaşi sex în casa parohială este permisă totuşi, din 2012, dar numai în cazul în care consiliul bisericii este de acord în unanimitate.

În 2011, Sinodul bisericii evanghelice din Germania a stabilit că este posibil ca pastorii protestanţi, femei sau bărbaţi să poată convieţui cu proprii parteneri homosexuali în parohie.

Fiind intervievat de cotidianul Frankfurter Rundschau, fostul preşedinte al bisericii evanghelice din Germania, între 1997 şi 2003, Manfred Koch, a afirmat că raporturile homosexuale nu sunt contra Bibliei. Homsexualitatea face parte din posibilele manifestări ale sexualităţii umane, aşa că trebuie să poată fi trăită public şi nu pe ascuns. Sursă articol.