Lovitură DURĂ primită de Gold Corporation: Roşia Montană a fost declarată sit istoric

Ultimile zile ale anului 2015 au adus şefilor de la Gold Corporation cea mai urâtă veste posibilă. Astfel, pe data de 30 decembrie 2015, printr-un ordin al Ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, Roşia Montană a fost clasată ca sit istoric de categoria A, adică de importanţă naţională. Pe pagina sa de facebook ministrul a scris următoarele:

„La data de 30 decembrie 2015 am semnat ordinul de ministru de publicare a noii Liste a Monumentelor Istorice 2015, ce urmează să apară în Monitorul Oficial, prin care întreaga localitate Roşia Montană pe o rază de 2 kilometri este clasată ca sit în categoria A”.

Această acțiune prin care Roșia Montană revine la statutul de sit arheologic de categoria A va da dureri de cap celor de la Gold Corporation, care se chinuie de mulți ani să exploateze cu cianuri rezervele de aur de aici.

Așa cum spuneam și în alte rânduri, minele dacice și romane de la Roșia Montană sunt un monument unic, de o valoare istorică extraordinară care, dacă ar fi valorificate, ar transforma întreaga zonă într-un paradis turistic. Alternativa este un lac imens de cianuri, migrația a mii de oameni din zonă și distrugerea turistică a unei mari părți din Munții Apuseni.

Sursă articol.   Daniel Roxin

loading...