Proiecte de creştere a VENITURILOR tuturor ROMÂNILOR. Se majorează şi ALOCAŢIA copiilor

Anul 2016 este unul electoral şi din această cauză, la Parlamentul României s-au depus o multitudine de proiecte de lege care presupun mai mulţi bani în buzunarelor românilor. După cum se ştie, salariile bugetarilor au fost majorate anul trecut iar pensiile se vor indexa din acest an. Pe lângă acestea, alte proiecte de lege îşi aşteaptă aprobarea pentru majorarea de indemnizaţii şi acordarea de sporuri şi prime pentru bugetari. Pentru anul 2016, aleşii le promit totodată românilor măriri de pensii şi chiar majorarea alocaţiilor copiilor.

Pe ordinea de zi a Senatului şi Camerei Deputaţilor se află mai multe proiecte de lege care au fost depuse de cei pe care i-am trimis noi acolo şi care vizează mărirea indemnizaţiei de şomaj, acordarea de pensii speciale, sporuri şi prime pentru anumiţi bugetari şi veterani de război. Unele iniţiative legislative vin cu propunerea de implementare a unor măsuri de stimulare a învăţământului profesional, universitar şi a cercetării ştiinţifice.

Toţi elevii acestea ţări ar putea primi o veste bună, deoarece un proiect de lege aflat în dezbatere se referă la majorarea alocaţiei de stat la 200 de lei. Pentru ca românii să aibe mai mulţi bani în portofele, toate aceste proiecte ar urma să fie dezbătute şi supuse la vot în sesiunea ce va începe în luna februarie a noului an, în care românii vor fi chemaţi la vot pentru alegerile locale dar şi cele parlamentare.

RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante proiecte depuse de parlamentari, ce se află pe ordinea de zi a celor două Camere:

1.   Şase parlamentari independenţi şi un deputat UNPR au iniţiat un proiect de lege care prevede că indemnizaţia de şomaj pentru persoanele care au cel puţin un an de cotizare va creşte cu aproximativ 100 de lei, de la 375 de lei la 450 de lei.

Proiectul prevede, de asemenea, majorarea cotelor procentuale, diferenţiate în funcţie de stagiu de cotizare, care se aplică mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare. Astfel, va creşte de la 3% la 3,6% pentru persoanele cu stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani, de la 5% la 6% pentru o cotizare de cel puţin 5 ani, de la 7% la 8,6% pentru persoanele care au cotizat cel puţin 10 ani şi de la 10% la 12% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

Persoanele care nu au avut un loc de muncă după absolvirea unei instituţii de învăţământ vor beneficia de o majorare de la 250 de lei la 300 de lei pe lună.
Proiectul de lege se află în dezbatere la Senat.

2.  Un grup de senatori PSD, printre care Mihnea Costoiu şi Ecaterina Andronescu, au iniţiat un proiect de lege potrivit căruia, angajaţii din domeniul inovării şi cercetării aplicate – cercetători şi cadre didactice universitare – ar putea fi scutiţi de plata impozitului pe venit.

Contribuabilii care vor beneficia de prevederile proiectului de lege “trebuie să îndeplinească condiţiile legale de cercetător sau cadru didactic universitar”, putând fi angajaţi în institute de cercetare, universităţi, centre de cercetare şi dezvoltare sau societăţi comerciale.

Iniţiatorii susţin, în expunerea de motive, că România cheltuie pentru cercetare şi dezvoltare, pe cap de locuitor, de aproape 20 de ori mai puţin decât media europeană, fiind pe ultimul loc în UE în privinţa ponderii cheltuielilor din PIB alocate acestui domeniu.

Semnatarii invocă faptul că Noul Cod Fiscal scuteşte de la plata impozitului pe venit “persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor, ca urmare a desfăşurării activităţii de creare de programe pentru calculator”, categorie cărora ar trebui să i se alăture cei din cercetare.

Proiectul de lege se află pe agenda Senatului.

Dacă doriţi mai multe informaţii CITIŢI AICI