Cancerul poate fi depistat în doar 6 minute, de o româncă .

Senzorul descoperit de o româncă a uimit întreaga lume pentru rapiditatea de a descoperi cancerul. Celulele canceroase sunt depistate în doar 6 minute. Raluca van Staden primit numeroase premii și a fost prezentatã la numeroase congrese datoritã invenției sale.  Alături de echipa ei de specialiști lucrează, la realizarea unui aparat care va fi vândut în farmacii pentru ca toți cei suspecii de cancer să afle dacă suferă de această teribilă boală.

Pentru România a devenit o mândrie că o cercetătoare româncă a reușit această performanță, după ce 12 ani a lucrat la acest senzor care este realizat din pastă de diamant și are mărimea unui bob de orez. El este introdus în sângele pacientului și apoi se depistează în doar şase minute dacă are cancer gastrointestinal, ovarian, de sân sau de prostată.

La acest senzor nu apare valoarea de diagnostic, ci doar îți atrage atenția asupra riscului de cancer și ca urmare, a altor afecțiuni, de aceea doar medicul specialist poate pune un diagnostic clar. Revista The Analyst, una dintre cele mai prestigioase reviste de știință din lume, i-a acceptat Ralucăi publicarea unei lucrări.

Pentru un cercetător, această șansă este ca o confirmare în plus a descoperirilor lor. Cercetătoarea a obținut 100 de probe de sânge ale unor pacienți cu cancer, pe care să testeze cu markerii senzorului și doar unul a ieșit fals. În țara noastră, peste 6000 de femei sunt diagnosticate cu cancer și de multe ori diagnosticul se pune mult mai târziu.

România clasându-se pe primul loc la cancerul de sân, la polul opus se află țările din Europa de Vest, unde cancerul este în scădere. De asemenea, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, cu un risc de 6,3 ori mai mare decât în alte țări.

loading...

Senzorul  Ralucăi van Staden ar putea salva multe vieți, iar cancerul nu ar mai fi considerat o boală care de multe ori este egală cu moartea.  Sursa stire   Sursa foto