SECRETUL de pe fundul sticlelor! Vezi ce trebuie să scrie pe ambalaj ca să nu te îmbolnăveşti de cancer

Toate sticlele de plastic par la fel, dar fiecare ascunde un COD pe care noi ar trebui să-l cunoaştem, pentru a vedea dacă acestea ne poate afecta sănătatea. Conform codurilor ce se găsesc scrise pe fundul sticlelor de plastic, acestea sunt fabricate din substanţe diferite, unele mai toxice, altele mai puţin toxice. Fiecare simbol pe care îl găsim scris, indică compoziţia chimică a materialului. Informaţia transmisă de acest simbol este foarte importantă, pentru că aceste chimicale pot provoca diferite afecţiuni de sănătate.

Tipul de plastic este indicat sub forma unei cifre şi a câtorva litere, exemplificate mai jos:

Iată ce înseamnă:

semne sticla

PET – este unul dintre cele mai comune forme de plastic, întâlnit la sticlele de apă şi de suc. E proiectat pentru o singura filosinţă, utilizarea repetată creşte riscul de dezvoltare a bacteriilor.

loading...

Aceste sticle eliberează metale grele şi chimicale care afecteaza echilibrul hormonal. Pentru curăţarea lor e nevoie de chimicale toxice.

HDP sau HDPE – Plasticul HDPE este un plastic mai dur, folosit la fabricatia bidoanelor de lapte sau a sticlelor de detergent, ori a jucăriilor. Acest plastic nu răspândeşte niciun element chimic. Sunt considerate cele mai sigure pentru îmbutelierea apei.

PVC sau 3V – PVC-ul e moale şi flexibil, fiind folosit la împachetarea alimentelor, la fabricarea sticlelor pentru uleiul alimentar ori la fabricarea jucăriilor. Elimina doi compuşi chimici care afecteazaă hormonii din organism. Experţii recomandă evitarea lui, dacă se poate.

LDPE – Acest plastic nu poate fi folosit la producerea sticlelor. Nu eliberează compuşi chimici, dar folosirea lui este restricţionată.

PP – Polipropilena, sau PP, este folosit la ambalajele pentru siropuri sau iaurturi. Este dur şi uşor. În plus, nu se topeşte la caldură şi e considerat sigur, netoxic.

PS – Polistirenul sau PS, este un plastic ieftin, folosit pentru obiecte din material expandat, de unică folosinţă, cum sunt paharele sau caserolele de la fast-food. Când e încălzit, elimină substanţe canerigene. Nu e recomandat pentru folosinţa îndelungată.

PC sau fără etichetă – Plasticele etichetate cu PC sunt cele mai peroculoase. În această categorie intra policarbonaţi şi alte mase plastice. Reciclarea lor nu e reglementată şi există îngrijorări în privinţa coninutului de BPA/Bisfenol A, un disruptor endocrin, care poate imită caracteristicile estrogenului, un hormon feminin. Sursă articol.