Cutremur devastator în Taiwan / VIDEO

În noaptea Anului Nou chinezesc, a avut loc un cutremur devastator, de 6,4 grade pe scara Richter, în Tainan, cel mai vechi oraș al Taiwanului. Operațiunile de salvarea sunt în plină desfăşurare, se caută supraviețuitori ce s-ar putea afla încă sub ruinele clădirilor. Primarul orașului Tainan a anunțat că cel puțin 23 oameni au murit, peste 500 au fost răniți, iar alte 121 sunt încă date dispărute. Printre răniți se află și foarte mulți copii mici. Peste 1.200 de pompieri și 800 de militari sunt în căutare de supraviețuitori, aceştia fiind ajutați de câini special antrenați și dotați cu echipamente sofisticate de detecție.

Mai mult de 200 de persoane au fost scoase de sub dărâmături și se estimează că numărul acestora ar putea fi mult mai mare. Una dintre supraviețuitoare, Chien, a declarat presei locale că ea și familia ei au stat trei ore sub dărâmături unde se simțea un miros puternic de gaz metan, crezând că acela îi va fi sfârșitul,. Apartamentul ei se afla la etajul şase într-o clădire de 17 etaje. Supraviețuitoarea crede că peste 35 de persoane ar putea fi încă blocate sub dărâmături.

Tainan este cel mai vechi oraș al Taiwanului şi are foarte multe clădiri vechi. Acest oraș a mai rezistat unui alt cutremur devastator în anul 1999, doar că atunci, numărul morților și al răniților a fost mult mic. Clădiri din alte nouă locații ale orașului în care trăiesc două milioane de locuitori s-au prăbușit iar cinci dintre clădirile care sunt încă în picioare, s-ar putea prăbuși oricând, acestea având foarte grav afectată rezistența.

Seismul a lovit sudul insulei sâmbăta dimineața, în jurul orei locale 04:00 la o adâncime de 10 km, la 39 km nord-est de portul Kaohsing, al doilea oraș ca mărime al Taiwanului. Cutremurul fiind unul de suprafața a amplificat puterea lui distrugătoare. Centru de alertă a anunțat că deși cutremurul a fost unul devastator, nu se așteaptă la producerea unui tsunami. Sursa stire  Sursa foto

loading...