Fiscul face publică lista datornicilor la stat

ANAF va publica pe pagina sa de internet, lista românilor ce au peste 100 de lei datorie la stat, fiind vizate atât persoanele fizice, cât și companiile. Agenția Națională de Administrare Fiscală a făcut public anunțul în Monitorul Oficial din 29 ianuarie 2016. Pe lista neagră a Fiscului vor apărea numele și prenumele datornicului, restanța exactă și localitatea de domiciliu. Primele date vor fi publicate în luna aprilie și vor consemna datoriile persoanelor fizice de la sfârșitul lunii martie.

Ordinul semnat de Gelu Diaconu, șeful ANAF, atestă că noul cod fiscal a intrat în vigoare de la 1 ianuarie și va raporta obligațiile fiscale de la sfârșitul fiecărui trimestru, restanțele neplătite până la data la care lista este publicată, indiferent dacă persoana este fizica sau juridică. Restanţele reprezintă de fapt, diferențele de sume care nu au fost achitate de datornici către Fisc, până la data scadentă. Excepții de la regula făcând obligațiile fiscale pentru care autoritățile au oferit unele înlesniri.

Sunt vizaţi contribuabili care au datorii ce au depășit 100 de lei, în cazul persoanelor fizice şi 1.000 de lei, pentru persoanele juridice. Pe lista datornicilor, pe lângă numele acestora și suma restantă, va fi trecut şi codul numeric personal, precum și domiciliul fiscal. Potrivit Ministerului Finanțelor Publice, această măsura drastică este considerată cea mai bună metodă de colectare a taxelor și impozitelor din partea contribuabililor. ANAF va avea grijă să le trimită datornicilor și notificări de plată, în primele 15 zile ale lunii de după terminarea fiecărui trimestru.

În noul ordin se mai precizează că, în cazul în care există neconcordanţe între evidența debitorilor și sumele cuprinse în notificări, punerea de acord asupra acestora se realizează în termen de 5 zile, timp necesar pentru a se reglementa neînțelegerile dintre ambele parți. Conducerea fiscului trebuie să-i anunțe pe contribuabili ori de câte ori survine o modificare . Sursa stire   Sursa foto

loading...