Grecia va fi exclusă din Schengen dacă problema imigranților nu va fi rezolvată.

Consiliul Uniunii Europene a recomandat Greciei, vineri, să ia măsuri suplimentare pentru securizarea frontierelor maritime, avertizând că, în caz contrar, există riscul scoaterii din Spațiul Schengen. Comisia Europeană acuză Grecia că în urmă cu două săptămâni, și-a “neglijat în mod grav” obligația de a asigura controlul la frontiera externă a Spațiului Schengen. Conducătorii țării elene sunt acuzați că au lăsat să tranziteze țara, în 2015, peste 850.000 de imigranți în drumul lor către țările din Occident.

Grecia riscă suspendarea din Spațiul Schengen, potrivit unui proiect de raport elaborat de Comisia Europeană la sfârșitul lunii ianuarie, conform CE. Uniunea Europeană a adoptat un document în care cere Greciei să-și rezolve problema fluxului de imigranți și să-și rezolve problemele de la controlul frontierelor pentru a nu mai exista astfel de probleme. Austria alături  de Germania, Belgia, Suedia și Danemarca, au cerut de mai multe ori suspendarea Greciei din Schengen până la securizarea frontierei maritime cu Turcia și reintroducerea controalelor temporare în spațiul de liberă circulație, pentru oprirea imigraților.

Germania, Austria, Suedia și Danemarca au introdus deja, în ultimele luni, controale temporare în cadrul Schengen. UE a dat Greciei 3 luni răgaz pentru a rezolva această problemă. Această decizie vine în urma faptului că afluxul de imigranți a continuat chiar și pe timpul iernii, chiar dacă temperatura a fost mai scăzută. Numărul imigranților este atât de mare, încât Macedonia a construit un gard la granița sa cu Grecia. Donald Tusk, președintele Consiliului European și Jean-Claude Juncker, cel al Comisiei Europene, cere soluționarea problemelor și avertizează  că Uniunea Europeană are la dispoziție două luni pentru a soluționa criza imigraţilor pentru a nu exista riscul destrămării Spațiului Schengen dar și a zonei euro.

Ministrul german al Finanțelor, Wolfgang Schäuble, a atras atenția că, dacă acest lucru nu se va realiza, va fi pus în pericol chiar proiectul Uniunii Europene.   Sursa stire  Sursa foto

loading...