Veste Bună! Proiect de lege: se acordă “PENSIE pe VIAŢĂ” de 1000 lei, “Mamelor Eroine”

Viaţa grea a dus la fenomenul scăderii natalităţii în ţara noastră. În România, fată de anul 1990, în anul 2013 natalitatea a scăzut la jumătate, fapt ce pune un semn de întrebare celor care ne guvernează. Deputatul PSD Ninel Peia a depus, la Camera Deputaţilor, un proiect de lege care prevede acordarea unei indemnizaţii viagere pentru femeile care au trei sau mai mulţi copii. “Pensia viageră” va avea o valoare cuprinsă între 30 şi 50% din salariul mediu net pe economie, iar cuantumul acesteia va fi la momentul actual între 630 şi 1000 lei.

ninel-peia-interviu-ghimpele-primplan

Conform proiectului de lege depus, mamele care au născut trei copii vor primi 30% din salariul mediu net pe economie, cele care au crescut patru copii vor primi 40% din salariul, iar cele care au cinci sau mai mulţi copii vor primi o indemnizaţie viageră de 50% din salariul mediu net pe economie, plus titlul şi medalia de “Mamă Eroină”.

În argumentaţia depusă de deputatul PSD Ninel Peia, se arată că în urma unui studiu, “populaţia României în 2050 va fi de 16 milioane de locuitori. Dacă asta nu vă înspăimântă, vă mai atrag atenţia supra unor cifre: în anul 1990, în România, s-au născut 314.746 de copii, în anul 2011 s-au născut 196.242 de copii, iar în 2013, s-au născut 176.000 de copii. Altfel spus, natalitatea a scăzut la jumătate”.

Motivele din cauza cărora româncele nu mai fac copii sunt foarte corecte şi de necombătut:

“viaţa grea, evantualitatea luării căii străinătăţii la un moment dat, aşteptarea unei clipe favorabile sau a unui serviciu mai bun, toate pot fi argument pentru orice femeie din România pentru a evita, prelungi sau chiar nega o posibilă viitoare naştere. Potrivit acestuia, riscăm să ajungem ce nu am fost niciodată: un popor fără tineri nu poate fi nicicând un popor puternic”.

Iniţiatorul proiectului de lege, Ninel Peia precizează că se va lupta

loading...

“ca mamele ce au în îngrijire de la trei copii în sus să primească o indemnizaţie specială. În fapt, o pensie specială, pe întreaga durata a vieţii sale, în aşa fel încât să nu se lupte cu lipsurile nici când copiii vor fi pe picioarele lor, dar şi după aceea, ca o recunoaştere a eforturilor sale de către statul român.”

Indemnizaţia viageră care se va acorda, se va actualiza anual în funcţie de salariul mediu net pe economie şi nu va ţine cont de alte venituri pe care familia le obţine. Indemnizaţie de “mamă eroină” va fi neimpozitabilă. Toate femeile care vor dori această indemnazaţie viageră vor trebui să facă o cerere scrisă pentru a o primi.

“Cred că o femeie care naşte, creşte şi se ocupă de educaţia a trei sau mai mulţi copii, poate fi numită Mamă Eroină (…) Statalitatea noastră depinde de numărul populaţiei. (…) Să ne gândim la creşterea natalităţii şi cred că este de importanţă naţională pentru a nu dispărea ca popor”, a declarat deputatul Ninel Peia.

Potrivit celor de la Mediafax, noul proiect de lege nu se doreşte a o măsură populistă, în contextul anului electoral, deoarece a venit cu un sprijin politic destul de consistent pentru ca legea să fie votată.

Iniţiatorul proiectului de lege spune că şi el are trei copii şi ar putea beneficia de această lege, dar îi va cere soţiei sale să nu solicite această indemnizaţie, pentru a nu fi considerat conflict de interese. Printre rânduri, deputatul PSD a declarat că va încerca să aducă amendamente noi acestei legi în aşa fel încât şi bărbaţii care sunt singuri, dar care cresc trei sau mai mulţi copii, să beneficieze de indemnizaţie. Sursă foto. Sursă articol.