Accident de avion? Iată ce ne-ar putea salva viața!

accident de avion

Un inginer ucrainean a inventat ceva ce poate salva viețile oamenilor în cazul unui accident de avion. Este vorba despre o capsulă de salvare care ar putea revoluționa siguranța aviatică.

Vladimir Tatarenko și-a dedicat o mare parte din viațӑ inventarii acestei capsule. El a muncit la ea 50 de ani. Ideea i-a venit cȃnd era angajat la compania  ”Antonov” din Kiev (Ucraina). Ȋn aceasta perioada el a fost de multe ori membru al comisiilor de anchetӑ ale accidentelor aviatice. Ȋn urma scenor oribile vӑzute de el la aceste anchete a ajuns la concluzia  cӑ oamenii gȃndesc greșit despre catastrofele aviatice. El spune cӑ aproximativ 80% dintre aceste accidentele de avion se intamplӑ din cauza erorilor umane.Tatarenko  crede cӑ efortul  inginerilor  din intreaga lume de a face avioanele mai sigurele este inutil deoarece ei nu pot sӑ facӑ nimic cu factorul uman.

Sistem de evacuare în caz de urgență

Sistemul de evacuare ȋn caz de urgențӑ inventat de acesta este o capsulӑ cu scaune pentru pasageri și echipaj care va fi instalatӑ ȋn interiorul fuselajului avionului. Ȋn cazul ȋn care apare vreo situație de urgentӑ –  cum ar fi cedarea motoarelor, probleme tehnice cauzate de condiții meteorologice nefavorabile, incendiu la bord etc – capsula se poate detașa prin ejecție și va ramane ȋn aer cu ajutorul parașutelor. Apoi, ea va aduce pasagerii ȋn siguranțӑ la sol cu ajutorul parașutelor și a douӑ motoare cu praf de pușcӑ care o vor ajuta sӑ ȋși ȋncetineascӑ viteza.

Tatarenko a primit un brevet pentru aceastӑ invenție.

El afirmӑ cӑ vietile oamenilor nu vor putea fi salvare totuși ȋn douӑ situații: dacӑ avionul ar exploda din interior sau ȋn cazul unui atac cu rachete.

Pentru ca producția în masă a capsulei de evacuare să devină realitate ar fi nevoie de teste operaționale și de standardizare a sistemului. Această procedura va dura cel putin 4 ani. De asemenea pentru implementarea acestui sistem ar fi nevoie de investitii masive de aproximativ 1  miliard de dolari.

Din păcate, până în prezent companiile aeriene nu au demonstrat un interes major pentru această invenție. Ei și-au motivat refuzul prin faptul cӑ aceasta capsulă ar reduce numărul de locuri din avioane și ar creste rata de consum al combustibilului.

Sursă articol Sursă foto