5 milioane de dolari pentru beneficiile inteligenței artificiale

Inteligența artificială poate fi utilă omenirii?

Conform AFP News Agency, fundația americanӑ X Prize a promis suma de 5 milioane de dolari echipei de cercetӑtori care va demonstra cel mai bine beneficiile inteligenței artificiale. Astfel, ei doresc sӑ demonstreze ca inteligența artificialӑ este „prietena” omenirii ci nu dușmanul sau.

Acest concurs cu premiu de 5 milioane de dolari a fost anuntat ȋn cadrul unei conferinte la Vancouver de cӑtre Peter Diamandis, fondatorul companiei X Prize și David Kenny, responsabil ȋn cadrul sistemului de inteligențӑ artificialӑ Watson, aparținȃnd IBM.

Diamons a spus cӑ s-a sӑturat de conversatii distopice cu privire la inteligența artificialӑ. Numeroase echipe de cercetӑtori și programatori lucreazӑ la perfectionarea inteligenței artificiale de mult timp. Totuși, multi sceptici sunt de pӑrere cӑ inteligența artificialӑ s-ar putea ȋntoarce ȋmpotriva creatorilor sӑi umani odatӑ ce ar putea dobȃndi conștiințӑ de sine. Un astfel de scenariu a fost exploatat din plin de diverse scenarii de filme science fiction precum „The Matrix” sau „Terminator”.

Experții in domeniu sunt chemati la concurs sӑ demonstreze cum ar putea oamenii sӑ colaboreze cu un sistem de inteligențӑ artificialӑ care ar fi capabil sӑ rezolve una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntӑ omenirea. Echipele care vor participa la acest concurs vor fi libere sӑ ȋși aleagӑ singure problemele pe care le vor rezolva cu ajutorul sistemelor lor de inteligențӑ artificialӑ. Concursul va avea mai multe etape eliminatorii iar cȃștigӑtorii vor fi anunțati abia in 2020.

Companiile X Prize și IBM au afirmat cӑ parteneriatul dintre oameni și tehnologie a dus la unele dintre cele mai importante progrese din societate. Printre aceste progrese se numara: descoperirea pericolului reprezentat de ȋncӑlzirea globalӑ, aselenizarea sau cartografierea genomului uman.

Compania X Prize este o fundație al carei scop este promovarea progresului știintific si tehnic ȋn toate domeniile. Ea a avut mai multe inițiative printre care și alte organizӑri de concursuri. Printre concursurile organizate ȋn trecut de fundația X Prize s-au numarӑt: studierea sectorului privat de cucerire a spațiului, concursuri pentru identificarea celor mai bune metode de a curӑța deversӑrile de petrol brut din mare sau secvențierea cȃt mai rapidӑ și mai ieftinӑ a genomului uman.

Sursă articol Sursă foto