Helmuth Duckadam a fost recunoscut ca „Luptător cu Rol Determinant” în Revoluţia din 1989

Helmuth Duckadam (n. 1 aprilie 1959, Semlac, județul Arad), este un fost portar de fotbal al României, supranumit „Eroul de la Sevilla”. A jucat la echipele Steaua București și Constructorul Arad.

După încheierea activității de fotbalist, Duckadam s-a angajat la Poliția de frontieră în localitatea de naștere, Semlac, din județul Arad. A ocupat funcția de maior în cadrul Poliției. S-a pensionat însă pe caz de boală.

În anul 2003, fostul portar a câștigat Loteria vizelor, primind dreptul de a emigra legal în Statele Unite ale Americii, și s-a stabilit alături de prima soție, Ildiko, și de fiica lor, Brigitte, în orașul Phoenix, Arizona, în toamna aceluiași an, dar a revenit după doar un an în țară.

În anul 2004, devine membru al Partidului Noua Generație, fiind ales ca vicepreședinte al PNG și președinte al filialei județene Arad.

La data de 25 martie 2008, Duckadam a fost decorat de către Președintele României, Traian Băsescu, cu Ordinul „Meritul Sportiv” pentru rolul avut în câștigarea Cupei Campionilor Europeni de către Steaua, în 1986.

Din 11 august 2010, Duckadam ocupă funcția de președinte la FC Steaua București.

Helmut Duckadam, Radu Mircea Berceanu, Bogdan Niculescu Duvăz se află pe lista celor 1667 de revoluţionari cărora le-a fost conferit titlul de ”Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant”.

Pe lista de nume dată publicităţii de către Administraţia Prezidenţială figurează: Radu Mircea Berceanu, Helmut Duckadam, Bogdan-Nicolae Niculescu Duvăz, Eugen Nicolicea, Romeo Marius Raicu, Valentin Hossu Longin.

Şeful statului a semnat decretul luni, a anunţat Preşedinţia.

Documentaţia despre viaţa sa, au fost preluate de pe ro.wikipedia.org

Sursa: MEDIAFAX