Afirmatie socanta a unor cercetatori: timpul ar putea merge si inapoi

timp

Cu totii suntem de acord ca trecutul este cel care influenteaza prezentul iar prezentul este cel care influenta la randul sau viitorul. Daca cineva afirma ca evenimentele viitoare le-ar putea influenta pe cele din trecut probabil ca acea persoana va fi considerata bolnava psihic. Totusi, unii cercetatori sustin a fizica cuantica ar putea demonstra ca timpul poate curge si invers.

Ar putea viitorul influenta trecutul?

Conform unui studiu publicat de revista Nature Physics, timpul s-ar putea derula dinspre viitor spre trecut iar lucrurile pot exista simultan in multiple stari, asa cum informeaza site-ul secondnexus.com

Pentru majoritatea oamenilor faptul ca timpul se scurge dinspre trecut spre viitor iar lucrurile nu pot exista decat intr-un singur loc, intr-un anumit timp tine de “bunul simt”. Totusi, un grup de fizicieni de la Universitatea Nationala din Australia (ANU) nu sunt de acord cu acest lucru. Ei sustin ca lucrurile nu sunt atat de simple.

Andrew Truscott, profesor asociat la Research School of Physics and Engineering din cadrul ANU sustine ca noul studiu demonstreaza ca totul tine de masurarea directa si ca la nivel cuantic, realitate nu exista decat daca este observata direct.

Aceasta concluzie – care pare absurda pentru multi oameni – a rezultat in urma a doua experimente, unul “clasic” pentru fizica cuantica si altul mai recent.

loading...

Experimentul celor doua fante

In cadrul unui experiment clasic  pentru fizica cuantica numit experimentul celor doua fante, oamenii  de stiinta au observat de mult timp un comportamentul ciudat al particulelor de lumina, al fotonilor.

Atunci cand au proiectat lumina asupra unui ecran in care se aflau doua fante inguste fotonii s-au comportat ciudat. Ei ai trecut prin cele doua fante dar nu au lasat o singura urma cu doua dungi pe perete.  In loc sa lase doar doua dungi pe perete, ei au lasat mai multe dungi. Aceste dungi au aparut dincolo de locurile de pe perete corespunzatoare fantelor prin care au trecut. Acest rezultat ar fi posibil doar daca particula ar trece prin ambele fante in acelasi timp, deci s-ar afla in doua locuri in acelasi timp.

Cand in jurul fantelor au fost pusi senzori pentru a urmari fotonii, aceste unde ciudate au disparut. Cand senzorii au fost dati la o parte, undele s-au comportat la fel. Acest experiment le-a sugerat cercetatorilor faptul ca am putea schimba modul in care se comporta realitatea pur si simplu prin observarea directa a ei. Altfel spus, realitatea nu ar fi reala.

Experimentul cognitiv al alegerii intarziate

Un alt experiment sustine aceeasi concluzie ciudata conform careia realitatea nu ar exista in afara observatiei. Este vorba despre un experiment propus de John Wheeler  inca din 1978 care a fost in sfarsit realizat. Despre acest experiment se credea ca nu va fi niciodata pus in aplicare de aceea a fost numit experimentul cognitiv al alegerii intarziate. Acest experiment si-a propus sa raspunda la urmatoarea intrebare: cand, mai exact, alege un foton sa se comporte ca o particula sau ca o unda – cand e tras, inainte de a trece prin fanta sau dupa ce a trecut prin fanta?

Wheeler a propus introducerea unui al doilea ecran in ecran in experiment . Acest al doilea ecran trebuia sa fie introdus imediat dupa ce fotonul a trecut de primul ecran si inainte ca el sa ajunga la al doilea perete.

Acest experiment a fost realizat cu ajutorul unui atom de heliu in loc de foton. Desi mult mai masiv decat fotonul, atomul de heliu ar fi trebuit sa aiba acelasi comportament si anume sa existe intr-o stare nedefinita si apoi odata observat sa se comporte fie ca particula fie ca unda.

Laserele au fost folosite pe post de grilaje. Ele au fost puse unul in fata celuilalt, iar al doilea era pornit in mod aleatoriu.

Rezultatul a fost mult mai ciudat decat se asteptau cercetatorii. In mod surprinzator, cand amandoua grilajele laser erau pornite atomii deveneau unde iar cand al doilea grilaj era oprit atomii deveneau particule. Cel mai socant lucru este faptul ca decizia privind prezenta celui de-al doilea grilaj laser a fost aleatoare. Pentru atomul de heliu care tocmai trecea prin primul grilaj acest lucru nu s-a intamplat inca.

Deci, e ca si cum atomul ar fi putut vedea in viitor si ar fi stiut daca va exista sau nu cel de-al doilea grilaj laser si acest lucru i-ar fi determinat starea.

Astfel, cercetatorii au tras concluzia ca viitorul ar putea determina prezentul.

Sursa articol Sursa foto