Românii din străinătate fără contracte legale, vor primi acasă SOMAŢIE pentru plata CAS-ului în ţară

Nu este o glumă cu toate că purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, promisese că se va revizui articolul prin care persoanele fără venituri sunt obligate la plata CAS, numai că lucrurile nu s-au clarificat în favoarea românilor plecaţi departe de ţară. Astfel, muncitorii români din străinătate fără contracte legale vor trebui să plătească CAS obligatoriu. Conform celor scrise de ziarulromânesc.net, muncitorii fără contracte legale de muncă, deci toți cei care lucrează nelegal în țară sau străinătate, vor trebui să achite contribuția către CASîn fiecare trimestru.

Mai bine spus, muncitorii de pe șantiere, cei din agricultură sau îngrijitoarele care nu au contract de muncă vor plăti taxe de 5,5% din valoarea salariului minim pe economie calculat la nivelul României, adică va fi vorba de o sumă aproximativă de minim 66 de lei pe lună. Vor fi iertaţi de această taxă, românii care dispun de Card European de Sănătate, şi care plătesc deja asigurările de sănătate în România sau plătesc deja asigurarea de sănătate în alt stat. Pentru a nu fi luaţi pe nepregătite, românii sunt sfătuiți să depună în termen stabilit legal, la sediile județene ale ANAF, dovezile prin care se certifică faptul că plățile au fost făcute.

Dacă din diferite motive se depășește perioada legală de grație, orice român se poate trezi primind acasă, o somație de plată care vor avea calculate și penalitățile aferente. ANAF-ul aşteaptă să primească de la cei care au efectuat plăţile dar nu pot dovedi lucrul acesta, să completeze şi să depună formularul cu numărul 604 la sediile ANAF, reprezentând situația plăților la zi. Cea mai proastă veste este aceea că, cei de la Fisc, vrea să-i oblige pe români să achite sume retroactive în avans pe ultimele 7 luni. De reţinut faptul că, aceste sume “datorate” ar putea ajunge chiar la 100 de euro de persoană.

În momentul de faţă există o confuzie totală în privinţa achitării taxelor către CAS. Se pare că promisiunile Guvernului român, de revizuire a contestatului articol cu numărul 180, şi care părea nesustenabil, atât financiar cât și constituțional, nu s-au concretizat, cu toate că la momentul apariţiei lui, se punea problema dacă, “articolul respectă principiul justei așezări a sarcinii fiscale”. În celebrul articol cu numărul 180 se prevedea o reintrare în sistem a persoanelor care vor să beneficieze de servicii medicale gratuite, cu condiția de a achita CAS în procent de 5,5% pe ultimele 6 luni.

În opinia lui Dan Suciu trebuie făcută o delimitare clară între persoanele fără venituri care intră în sistemul de sănătate pentru că sunt în evidență cu boli ce trebuie tratate și cele care nu au nevoie de asistență medicală dar nu au venituri realizate în acel moment. De aici putem trage concluzia că, în prezent nu există nimic concret în aceasta privintă, doar că, românii care lucrează în străinătate şi nu se încadrează în condiţiile exouse mai sus, se pot trezi acasă, cu somații de plată destul de consistente, care pot depăşi suma de 100 de euro pentru ultimile 6 luni neplătite. Sursă articol.