O nouă Poliție se va înființa!

Începând cu data de 8 martie, pădurile au o poliție specială. Guvernul a înființat Garda Forestieră, formată pentru început din 900 de oameni care vor primi armă cu glonț, pistoale cu bile și electroșocuri, plus mașini și uniforme. Misiunea lor este să păzească pădurile de hoții de lemne, iar angajările încep de luna viitoare. Ei vor prelua rolul pădurarilor și vor trebui să supravegheze aproape șapte milioane de hectare de pădure. Un singur pădurar va avea în administrare, în medie, peste 100 de milioane de metri pătrați de pădure.

Gărzile forestiere au fost înființate prin OUG 32/2015, în timpul Guvernului Ponta, însă legea a stat în sertarele aleșilor mai bine de jumătate de an. Actul normativ a apărut ca o necesitate, după ce tăierile ilegale au fost tratate ca o problemă de siguranță națională și au făcut obiectul unei analize în Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

„Cred că putem afirma că Parlamentul a dat undă verde gărzilor forestiere înființate de Guvernul Ponta pentru combaterea tăierilor ilegale din fondul forestier național. Sunt convinsă că proiectul de lege va fi adoptat în Plen, în forma propusă de cele două comisii, iar astfel vom definitiva cadrul legal pentru acest domeniu. Guvernul actual are acum toate instrumentele necesare pentru a stopa fenomenul tăierilor ilegale”, a declarat deputatul PSD Violeta Tudorie.

Noua Poliție va avea ca atribuții monitorizarea, implementarea și controlul aplicării regimului silvic în fondul forestier național și în vegetația forestieră de pe terenurile din afara celor naționale, precum şi aplicarea regimului cinegetic în fondul național. Cei mai vizați vor fi șoferii care transportă materiale lemnoase.

Ministrul Mediului, Cristiana Palmer spune că angajările în aceste gărzi de mediu să nu mai fie făcute în urma unui test psihologic aşa cum se făcea până acum, ci pe criterii obiective, însă aceste criterii încă nu au fost stabilite. Sursa stire  Sursa foto

loading...