Cum ar putea fi sfarsitul lumii?

sfarsitul lumii

Sfarsitul lumii?Iata ce spune NASA

Astronomii de la NASA au fotografiat pentru prima data distrugerea unui sistem solar. Ei au sus ca acest eveniment cosmic ofera indicii importante despre cum ar putea fi sfarsitul planetei noastre – conform The Guardian.

NASA  a realizat aceste imagini in cadrul misiunii spatiale Kepler-2. Imaginile au dezvaluit ramasitele unei planete care a fost distrusa. Distrugerea acestei planete a avut loc in timp ce orbita in jurul unei stele moarte – o pitica alba – care se afla la o distanta de  570 de ani lumina de planeta Pamant.

Fragmente din aceasta planeta distrusa au fost observate efectuand o rotatie completa in jurul piticei albe pe o orbita de 836.800 km (putin peste dublul distantei dintre Pamant si Luna) la fiecare 4,5-5 ore.

Andrew Vanderburg de la Centrul de Astrofizica Harvard-Smithsonian a fost uimit de acest lucru, declarand ca a privit cum un sistem solar a fost distrus si ca nimeni nu a mai vazut vreodata asa ceva.

Aceasta catastrofa cosmica a fost observata de cercetatorii din echipa lui Andrew Vanderburg cu ajutorul instrumentelor folosite in misiunea spatiala Kepler-2.  Aceste instrumente pot sa detecteze existenta unor planete noi datorita unor modificari regulate de intensitate luminoasa care apar cand planetele trec prin fata stelei in jurul careia orbiteaza.

Savantii americani au studiat o pitica alba cunoscuta sub numele de WD1145+017 si au descoperit ca Kepler-2 detecta  o scadere de 40% a luminii emise de aceasta stea la fiecare 4 ore si jumatate. Apoi au fost realizate masuratori cu alte telescoape pentru a confirma observatiile initiale. Observatorul Whipple din Massachusetts, telescopul MEarth-South din Chile si Observatorul Keck din Hawaii au fost folosite pentru aceste masuratori.

Aceste instrumente au gasit dovezi ale prezentei unor fragmente de roca pe orbita acelei stele moarte.

Sistemul Solar ar putea avea o soarta asemanatoare peste 5 miliarde de ani. Atunci Soarele va muri. Cand Soarele va muri, el se va extinde si va “inghiti” planetele apropiate. Printre planetele “inghitite” de Soare este posibil sa fie si Pamantul. Daca totusi Pamantul va supravietui acestei catastrofe cosmice, ar putea fi sfaramat in mai multe bucati in timp ce va pluti in jurul piticei albe in care se va transforma Soarele.

Ce bine ca acest lucru nu se va intampla in timpul vietii noastre!

Sursa articol Sursa foto