Cum îți poți lumina camera pentru câteva zile cu un cartof.

Oamenii de știință au făcut o decopeire remarcabilă folosind cartofii pentru a crea  energie electrică. Cercetatorii au demonstrat că niște cartofi fierți timp de 8 minune au capacitatea de a crea de 10 ori mai multă energie decât cei cruzi. Astfel, îi putem transforma în… baterii!

Haim Rabinowici, profesor de știință și agricultură la Universitatea din Israel, a constatat că utilizarea unor felii de cartofi situate între catodul de cupru și anod, pot să producă energie. Conectat la această energie, un bec poate lumina timp de 40 de zile. Ei au realizat o baterie cu ajutorul unui cartof fiert timp de 8 minute și LED-uri care pot lumina camera timp de o luna. Cercetarile susţin că, cartofi sunt o sursă excelentă de energie și acționează ca o punte de legătură între metal, permițând electronilor să se miște, producând astfel electricitate.

Pentru a fi mai clari, cartoful nu este de unul singur o sursă de energie, ceea ce face să conducă electricitatea dintre două metale, permitând curenţilor electrici să patrunda prin fir pentru a dezvolta electricitatea. Fructele bogate în electroliti, precum bananele sau căpşunile, pot realiza aceeasi reacţie chimică. Sunt de fapt, versiunea naturală a acidului din baterii.

“Este un voltaj scăzut, dar suficient pentru a construi o baterie care poate încărca telefoanele mobile sau laptopurile, în locuri unde nu există reţea energetică”, spune Haim Rabinowitch.

Principiile de bază sunt predate chiar în liceu, la orele de fizică, atunci când se demonstrează cum funcţionează bateriile.

“Leagă un cartof de puţin metal, de fire şi de becuri LED şi vei avea lumină în cele mai izolate locuri din lume”, mai spune expertul. Sursa stire Sursa foto

loading...