Executivul a adoptat modificarea liberei circulații pentru părinții ce pleacă din țară cu copii

Guvernul român a reuşit să modifice regimul liberei circulații pentru părinții care ies din țară însoțiți de copii minori. Conform noilor reglementări, copiii vor putea fi însoțiți în premieră absolută doar de mamă sau de tată, în custodia căruia se află, fără a avea acordul celuilalt, dar numai acolo unde există sentințe judecătorești definitive. Conform celor scrise de ziarulromânesc.de, noul act normativ a dorit schimbarea unor articole privitoare la scopul deplasării în străinătate sau la durata acesteia. În noua lege apare o modificare ce vizează coordonatele privitoare la ruta pe care părinții urmează să o parcurgă până ajung la destinație.

Noul proiect de lege va clarifica datele privitoare la statutul minorului care urmează să rămână în statul unde va ajunge. Dacă acest lucru se întâmplă, trebuie menționată imediat persoana căreia urmează să-i fie încredințat copilul sau dacă în cazuri excepționale, acesta va reveni în țară, însoţit de o altă persoană faţă de cea cu care a plecat.

Toate datele de identificare ale însoțitorului vor trebui comunicate, dacă acesta este o persoană distinctă față de cel cu care copilul a ieșit din țară. Noul proiect mai specifică și faptul că, părinții trebuie să consemneze în declarația lor precizarea dacă minorul urmează să rămână în țara de destinație și în grija cui va rămâne acesta.

Daca părinții sunt divorțați, copilul (minorul) va putea să iasă din țară fără acordul scris al celuilalt părinte cum era până acum reglementat, acolo unde există sentințe definitive și irevocabile, care specifică clar faptul că exercitarea autorității părințești se face unilateral doar de mamă sau doar de tată. Această precizare se referă doar la hotărârile judecătorești, emise începând cu data de 15 februarie 2013.

Toate declarațiile părinților vot trebui legalizate la notar, în România, sau la misiunile diplomatice, respectiv oficiile consulare ale României de pe teritoriul statului respectiv. Toţi cei care nu respectă aceste prevederi legale, nu vor fi lăsaţi de polițiștii de frontieră să călătorească în afara ţării pentru a ajunge la destinaţia dorită. Prin această nouă modificare legislativă, Guvernul României a încercat să simplifice o legislație învechită care era în aplicare pâna acum, însă rămâne de văzut cum vor reacţiona persoanelor în cauză, la noile modificări. Sursă foto. Sursă articol.

loading...