Un MAGAZIN ROMÂNESC din Franţa a fost incendiat de doi polițiști rasiști.

Incidentul este unul incredibil de înţeles. Doi agenţii municipali (poliţişti) din oraşul Denain, au fost suspendaţi şi plasaţi sub control judiciar în iua de sâmbătă, pentru fapte de “incendiere voluntară din motive rasiale”, conform parchetului din Valenciennes, informează ediţia online a cotidianului francez Liberation. În urma cercetărilor s-a stabilit că unul dintre poliţişti a fost iniţiatorul incendierii magazinului şi i-ar fi dat colegului său ”o pereche de mănuşi şi benzină”, după care i-a ordonat să pună foc magazinului deţinut de un cetăţean român. În noaptea de duminică, 20 martie, cel de-al doilea ofiţer de poliţie a dat foc magazinului, a declarat pentru presă procurorul din Valenciennes, François Pérain.

Imediat, cei doi poliţişti au fost reţinuţi şi puși sub acuzare de crimă şi incendiere, au mai declarat procurorii. Ancheta a fost încredinţată Direcţiei Interregionale a Poliţiei Judiciare din Lille. După tragicul eveniment relatat în mass-media românească dar şi în cea franceză, un singur politician român a luat atitudine faţă de incident, acesta fiind deputatul Angel Tîlvăr, fost ministru al diasporei. Politicianul a trimis următoarea declarație de presă:

”Un serios incident cu caracter rasist, descris astfel chiar de către autorităţile franceze, a avut loc în localitatea Denain, din nordul Franţei. Doi agenţi municipali au incediat în mod voluntar, conform propriilor declaraţii, un magazin de produse alimentare aparţinând unui cetăţean român.

Incidentul este cu atât mai grav cu cât presupuşii autori sunt reprezentanţi ai forţelor de ordine locale. Mai mult decât atât, în mărturiile iniţiale, cele două persoane acuzate au incriminat şi un reprezentant al autorităţilor locale, citând numele directorului de cabinet al primarului localităţii, ca instigator al faptei comise. Ulterior, agenţii municipali aflaţi, la ora actuală, sub control judiciar, au revenit asupra acestui aspect al declaraţiei lor, afirmând că au acţionat „din proprie iniţiativă”.

Luând în considerare cele de mai sus, îmi exprim indignarea şi îngrijorarea cu privire la evenimentele petrecute la Denain în noaptea dintre 20 şi 21 martie 2016. Cetăţenii români, oriunde s-ar afla, sunt cetăţeni europeni şi se bucură de toate drepturile şi obligaţiile pe care această calitate le implică. Ei trebuie să fie respectaţi şi protejaţi în faţa oricăror acţiuni şi declaraţii cu caracter rasist sau xenofob, în conformitate cu prevederile legislaţiei europene, dar mai ales cu spiritul pe care se întemeiază Uniunea Europeană.

loading...

Îmi exprim, totodată, speranţa că ancheta desfăşurată în prezent de către Direcţia Interregională a Poliţiei Judiciare din Lille va face lumină în cel mai scurt timp cu privire la acest regretabil incident şi, de asemenea, că autorităţile române competente vor acorda întregul lor sprijin concetăţeanului nostru aflat în dificultate.”, a scris fostul ministru al Diasporei, Angel Tîlvar.
Sursă articol, ediţia online de informaţii gazetaromaneasca.com