Care este modalitatea de declarare în România a veniturilor obţinute din străinătate

Prezentul articol se referă la capitole vaste din legislaţie şi ca atare doar punctează schematic anumite aspecte.

PASUL 1 – AVETI OBLIGATII DE PLATA CATRE STATUL ROMAN?

Sunteti considerat contribuabil (art. 58 Cod Fiscal) si subiect de taxe si impozite in Romania daca:

  • sunteti persoana fizica rezidenta;
  • sunteti persoana fizica nerezidenta dar desfasurati o activitate in Romania intr-o anume locatie fixa (prin intermediul unui sediu permanent în România);
  • sunteti persoana fizica nerezidenta dar sunteti salariat in Romania
  • sunteti persoana fizica nerezidenta si obtineti alte venituri din Romania

Daca va incadrati la unul din punctele de mai sus, datorati impozite si contributii statului roman. Marea problema este sa stabiliti daca sunteti considerat din punct de vedere legal rezident fiscal pe teritoriul Romaniei. In aceasta situatie se gasesc marea majoritate a celor ce vor citi acest articol. Daca sunteti persoane fizice rezidente in Romania, datorati impozit pentru veniturile realizate din orice sursa, fie ele realizate in Romania sau din afara Romaniei.

Ca sa stabiliti daca sunteti considerat rezident in Romania mergeti la pasul urmator.

PASUL 2 – STABILIREA REZIDENTEI FISCALE

Conform ANAF, elementele care determina daca aveti rezidenta fiscala in Romania sunt urmatoarele:

  • domiciliul în România;
  • locuinţa permanentă din România a persoanei fizice, locuinţă care poate fi în proprietate sau închiriată, dar care rămâne oricând la dispoziţia acestuia şi a familiei sale;
  • centrul intereselor vitale amplasat în România;
  • persoana fizică este prezentă în România pentru o perioadă sau mai multe perioade ce depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat.

Dupa cum se observa, conditia celor 183 de zile petrecute sau nu pe teritoriul Romaniei cu care majoritatea sunteti familiarizati, este doar una din conditiile care duc la stabilirea rezidentei fiscale, mai multi factori fiind  luati in calcul cand se face aceasta analiza. Acest lucru este deseori trecut cu vedere, poate si din cauza ca celelalte conditii pot parea vagi. Ca de exemplu, conditia referitoare la centrul intereselor in Romania. Cu toate acestea ele au substanta si produc efecte. Conform art. 7 din Codul Fiscal:

loading...

centrul intereselor vitale – locul de care relaţiile personale şi economice ale persoanei fizice sunt mai apropiate. În analiza relaţiilor personale se va acorda atenţie familiei soţului/soţiei, copilului/copiilor, persoanelor aflate în întreţinerea persoanei fizice şi care sosesc în România împreună cu aceasta, calitatea de membru într-o organizaţie caritabilă, religioasă, participarea la activităţi culturale sau de altă natură. În analiza relaţiilor economice se va acorda atenţie dacă persoana este angajat al unui angajator român, dacă este implicată într-o activitate de afaceri în România, dacă deţine proprietăţi imobiliare în România, conturi la bănci în România, carduri de credit/debit la bănci în România;

Stabilirea rezidenţei fiscale la momentul plecării persoanelor fizice din România

Sa presupunem ca sunteti o persoana fizica romana care a plecat din Romania sau doriti sa plecati din Romania si nu sunteti sigur daca mai sunteti sau nu considerat rezident fiscal roman. Aceasta este procedura de urmat:

“În vederea scoaterii în evidenţă de către autoritatea fiscală, persoana fizică rezidentă în România şi persoana nerezidentă au obligaţia să înregistreze, cu 30 de zile înaintea plecării din România, formularul „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România” la autoritatea fiscală competentă.”

În termen de 15 zile de la depunerea formularului, autoritatea fiscală va notifica persoanei fizice dacă aceasta are în continuare obligaţie fiscală integrală în România sau va fi scoasă/menţinută din/în evidenţele fiscale. În cazul obligaţiei fiscale integrale, persoana fizică rezidentă este supusă în continuare impozitului pe venit pentru veniturile obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României.

Dacă ulterior înregistrării formularului persoana fizică rezidentă română, cu domiciliul în România, dovedeşte schimbarea rezidenţei într-un stat cu care România are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri, aceasta va anexa la formularul mai sus menţionat certificatul de rezidentă fiscală emis de autoritatea competentă a statului care îl consideră rezident fiscal sau un alt document eliberat de către o altă autoritate decât cea fiscală, care are atribuţii în domeniul certificării rezidenţei fiscale, în vederea aplicării prevederilor convenţiei. Persoana fizică rezidentă română, cu domiciliul în România, va continua să fie considerată rezidentă în România, având obligaţie fiscală integrală până la sfârşitul anului calendaristic în care a făcut dovada schimbării rezidenţei fiscale în alt stat cu care România are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri.

Persoana fizică rezidentă română, cu domiciliul în România, care pleacă într-un stat cu care România nu are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri, completează formularul „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România” şi este obligată în continuare la plata impozitului pe veniturile obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României, pentru anul calendaristic în care persoana fizică părăseşte ţara noastră, precum şi în următorii 3 ani calendaristici. Sursă foto.

Daca ati stabilit faptul ca sunteti sau inca veti ramane pentru anul in curs rezident fiscal in Romania, mergeti mai departe la pasul urmator care il găsiţi pe site-ul luizadaneliuc.ro