Umbrăreşti- unicul sat din România cu taxă de drum.

În comuna gălăţeană Umbrăreşti a a fost introdusă o taxă de drum locală, neîntâlnită nicăieri în nicio localitate din România.

Accesul pe drumul comunal care leagă drumul judeţean de balastierele de pe Siret este blocat de o barieră la care stă un angajat al Primăriei, pentru a încasa bani de la cei vor să treacă de cealaltă parte a barierei.

Fiecare cursă este taxată cu 20 de lei, conform unei decizii a Consiliului Local, considerând că mașinile cu pietriş distrug drumurile comunei, deci trebuie să plătească sau să folosească alte rute. Unii şoferi plătesc până la 60 de lei pe zi dacă e necesar să treacă de mai multe ori.

Primarul comunei, Stoica Paraschiv, spune că „Nu obligăm pe nimeni să aleagă acest drum. Dacă nu doresc să plătească, pot să circule prin altă parte. Dacă trec pe aici, trebuie să contribuie la reparaţia drumului, deoarece camioanele grele produc cele mai mari stricăciuni. Ideea este următoare: banii adunaţi la buget se folosesc la întreţinerea drumurilor. Pe timp de vară se strâng lunar până la 20.000 lei la bugetul local din această taxă”.

Edilul  mai spune că, banii adunaţi la buget se folosesc la întreţinerea drumurilor. Mai bine de jumătate dintre drumuri locale (în lungime totală de 50 de kilometri) sunt asfaltate, Umbrăreştiul fiind comuna cu cea mai lungă reţea de drumuri asfaltate din judeţ.

Unul dintre şoferii care tansportă pietriş a declarat presei că „Mă costă mai mult motorina ca să ocolesc pe la Barcea. Cel mai bine este să achit bariera la Umbrăreşti şi economisesc timp şi bani”.

Taxa de drum locală nu acoperă decât o mică parte din investiţie din comuna galaţeană, iar majoritatea banilor provin din finanţările europene câştigate de comună. În ultimii cinci ani au fost nu mai puţin de patru de astfel de proiecte. Sursa stire Sursa foto

loading...