Un jurnalist italian declară: românii care lucrează în Abruzzo sunt “Nişte amărâţi demni şi cinstiţi”

Poveştile românilor din străinătate sunt subiecte de primă pagină în mai multe state din Europa. Italia este statul unde românii se găsesc aproape oriunde. Un jurnalist italian a făcut un experiment şi s-a amestecat printre românii care se întorceau acasă din Italia spre Sibiu. Acesta a urcat în autocarul renumitei firme Atlassib din provincia Abruzzo, cu dorinţa expresă de a afla în timpul călătoriei poveştile de viaţa a celor care muncesc de ani de zile în ţara lui. În timpul celor 35 de ore de mers cu autocarul, jurnalistul a reuşit să constate lucruri pe care nu le putea afla decât “la faţa locului”, poveşti ale românilor care înseamnă solidaritate, jertfă pentru familiile lor şi suferinţa dorului de cei lăsaţi acasă.

Conform celor scrise de gazetaromaneasca.com, jurnalistul italian Fabio Iuliano de la cotidianul italian Il centro a călătorit cot la cot cu zeci de români care reveneau acasă de la muncă. Italianul a fost literalmente impresionat de poveștile acestor oameni din toate colțurile României.

Din zona Pescara până la Sibiu drumul are peste 1500 km, rută auto pe care românii o parcurg într-o călătorie extenuantă de 35 de ore. Costul unui bilet dus-întors este de numai 130 de euro, iar faptul că fiecare persoană poate transporta 40 de kilograme de bagaje îi determină pe tot mai mulți români să prefere transportul cu autocarul în detrimentul folosirii rutelor aeriene.

Cu toate că autocarul nu era plin în momentul plecării, acesta s-a umplut pe parcurs cu români proveniți din diverse orașe ale Italiei. Din Ravenna, Bari, Abruzzo, Pecara, zeci de români s-au urcat în autocarul ce parcă s-a însuflețit de poveștile tainice ale fiecărui muncitor român. Pe timpul călătoriei fiecare a început să-şi spună povestea, iar jurnalistul era fericit că putea sa afle chiar de la “sursă” multe aspecte despre vieţile românilor care ascund momente de dramă, fericire, extaz şi dor nebun de ţara lor.

Ieșeanca Carmen Rusu povesteşte că munca în Italia este una care îi permite să supraviețuiască alături de fiul ei de 20 de ani. Ea lucrează în Rimini la un hotel, iar viața alături de fiul ei îi alină dorul de cei dragi. Nici bărbați nu sunt mai prejos și declară că nevoia i-a adus în italia, deoarece altfel nu se mai putea trăi în țară. Florian e de 12 ani în Italia și lucrează la o fabrică de conserve la Bari.

loading...

Ionela Maria Coșcodar este una din persoanele ce călătoresc până la destinația finală din Sibiu, iar povestea ei este la fel de frumoasă. Ea lucrează în Abruzzo alături de soțul ei, originar din Sibiu, pe care l-a cunoscut încă din timpul liceului. Se consideră o persoană binecuvântată de soartă, mai ales că familia soțului ei se poartă deosebit de frumos cu ea. Călătoria cu autocarul alături de români i-a oferit jurnalistului italian povești care l-au impresionat sufleteşte fapt ce a făcut să exclame cu uimire că “românii sunt niște amărâți ai sorții, care însă sunt demni și cinstiți”. Sursă foto. Sursă articol.