Descoperire arheologică în centrul Iaşului

Arheologii din Iaşi spun că sunt în fața unei descoperiri de proporții.

Arheologii din Iaşi susțin că sunt în fața unei descoperiri arheologică de proporții. Au găsit în preajma unei biserici din centrul oraşului o necropolă cu zeci de rămăşite umane. Specialiştii au mai găsit fragmente de zidărie din ceea ce ar putea fi cea mai veche biserică din Iaşi, construită chiar înainte de domnia lui Ștefan cel Mare.

Lucrările de restaurare a bisericii au început în urmă cu câteva săptămâni când preotul paroh de la Biserica Sfântul Nicolae Domnesc a vrut să construiască un spațiu pentru aprins lumânări. În timp ce se făceau săpături, lucrătorii au descoperit morminte vechi, apoi vestigiile unei biserici de lângă vechea curte domnească de la Iaşi.

Stela Cheptea, arheolog: “Dorim să găsim cea mai veche biserică ortodoxă din Iaşi. Nu se poate să nu existe biserica de secolul 14, început de secol 15 în Iaşi”.

Arheologii spun că scheletele găsite de lucrători, aparțin deopotriva unor adulţi şi a unor copii. Toți sunt înmormantați creştineşte, lângă altarul bisericii, ceea ce i-a facut să creadă că este vorba despre membrii unor familii de vază din aceea perioadă. Sursa stire  Sursa foto