Roxana Bugheanu, o româncă ce candidează la o primărie din Italia.

Roxana Bugheanu "vrea" la primaria oraşului Marino – Italia

Roxana Bugheanu în vârstă de 39 de ani, stabilită în Italia de 15 ani, are dublă cetațenie şi va candida pentru fotoliul de primar în localitatea Marino. De profesie mediator lingvistic și cultural, în prezent Roxana administrează o societate comercială în localitatea Marino. Românca este căsătorită cu un italian și este mamă a doi baieți.  A absolvit cursurile de mediere culturală ale Universității „La Sapienza” din Roma și este, de ani de zile, implicată activ în societatea civilă.

Roxana este membră a asociației Antica Dacia și o militantă a drepturilor românilor, ce vizează implicarea acestora în viața politică a cetății. Asociația este o grupare  românească cu o activitate socială foarte puternică și binecunoscută în localitate. Românii de aici şi-au propus o româncă la funcția de primar.

La începutul lunii iunie, în Italia au loc alegeri administrative. Românii, cetățeni comunitari cu drept de vot, au și de data aceasta mai mulți candidați pentru funcțiile de consilieri. Localitatea Marino, are circa 30.000 de locuitori şi se află la câțiva kilometri de Roma. Pentru anul 2016, o femeie va fi candidat din partea românilor la funcţia de primar, nu ca până acum doar la funcţia de consilier.

„Candidatura mea este rezultatul unei strategii politice menită să atragă atenţia atât clasei politice italiene, cât şi tuturor românilor prezenţi în Italia. Marino, în comparație cu alte localităţi, este mai izolată şi chiar mentalitatea este diferita”, a spus Roxana Bugheanu.

Francesca Mrucci, o jurnalistă locală, vorbește în termeni apreciativi despre candidata româncă: „Vom vedea ce ne rezervă această fată care este în centrul reflectoarelor politicii marineze și reprezintă o adevărată noutate într-un sat unde 8 din 9 candidați fac de decenii politică și în care „noutate”, în politică, e un cuvânt care de-acum era ieșit din vocabular”.

Din cei 1856 de români cu reşedinţa la Marino, până la această dată sunt înscrişi în jur de 1500 de conaţionali pe listele electorale suplimentare.  Sursa stire  Sursa foto

Din cei 1856 de români cu reşedinţa la Marino, până la această dată sunt înscrişi în jur de 1500 de conaţionali pe listele electorale suplimentare.  Sursa stire  Sursa foto