Delfinii comunică. Studii recente confirmă

Delfinii comunică intens între ei, confirmă studii recente realizate de către un prestigios institut de profil din Florida  o bănuială foarte răspândită. Se pare chiar că granița dintre limbajul uman și cel al animalelor ar putea fi mult mai puțin distinctă decât am fi dispuși să credem. Cercetătorii de la institutul Dolphins Plus din Florida, împreună cu cei de la University of Southern Mississippi, au realizat de curând un set de înregistrări care dovedesc ”comportamentul acustic” al delfinilor cu bot gros în timpul rezolvării unor sarcini dificile.

Pentru a demonstra capacitatea delfinilor de a comunica sonor, oamenii de știință au conceput un container special cu două capace care putea fi deschis mai ușor dacă doi delfini trăgeau cu înotătoarele simultan în direcții diferite de inelele atașate. Studiul a fost realizat cu ajutorul unui grup de 6 delfini captivi. perechea de delfini cea mai comunicativă a reușit să ajungă la mâncarea din containere în mai puțin de 30 de secunde În 20 din totalul de 24 de teste  Performanța deschiderii containerelor a fost atinsă de mai mulți delfini din grupul de referință care au lucrat singuri, dar a durat mult mai mult. În schimb, cercetătorii au putut demonstra practic că sunetele emise de delfini se refereau în mod explicit la rezolvarea sarcinii.

Se știa și până acum că delfinii sunt animale sociale care folosesc diferite sunete pentru a comunica. Descoperirea cercetătorilor din Florida reprezintă însă un important pas înainte, demonstrând comunicarea activă dintre ”coechipieri”. Ar putea fi denumit acest comportament drept limbaj? Holli Eskelinen, care a condus cercetarea, a evitat să dea un răspuns concret. “În acest moment, tot ce pot să afirm este că am observat o creștere semnificativă a vocalizelor în timpul interacțiunii animalelor. Rămâne să stabilim în ce măsură posedă delfinii un limbaj, în sensul folosit de om”, a declarat Eskelinen pentru The Guardian. Aceasta însă a subliniat că este prima cercetare concludentă care dovedește folosirea de sunete specifice în rezolvarea unei sarcini de grup.

Încă nu suntem capabili să descifrăm întreaga gamă de fluierături, chițăituri și ultrasunete folosite de delfini într-o conversație. În acest moment, cercetătorii sunt abia la primii pași în descifrarea modului în care toate aceste sunete sunt folosite. Nu o să avem dicționar de ”delfineză” foarte curând. Cu toate acestea, posibilitatea nu poate fi exclusă. S-ar putea să descoperim că darul limbajului nu aparține în exclusivitate oamenilor.

Sursa The Guardian

loading...