ANAF lansează online LISTA NEAGRĂ a datornicilor. Verifică dacă eşti şi tu…

La două luni după ce a anunţat că va face publice toate numele românilor care au datorii la stat mai mari de 100 de lei, Fiscul şi-a dat seama că notificarea acestora ar costa prea mult. Astfel, potrivit unui anunţ al ANAF, plafonul a fost majorat de 15 ori. Astfel, pe lista neagră a Fiscului vor apărea, la 30 aprilie, doar românii care au datorii ce depășesc suma de 1.500 de lei.

ANAF a modificat plafoanele pentru datoriile la stat care vor fi publicate cu nume, prenume şi domiciliu fiscal pe pagina de internet a instituţiei la 20 aprilie.

În cazul marilor contribuabili, ca să apară pe lista neagră a fiscului, aceştia trebuie să înregistreze o restanţă de 100.000 de lei, de 66 de ori mai mare decât valoarea stabilită iniţial în februarie, de 1.500 de lei. Contribuabilii mijlocii trebuie să aibă o datorie de 50.000 de lei faţă de 1.000 cât era iniţial, iar ceilalţi debitori de 10.000 de lei faţă de 500 cât figura în ordinul din februarie al Fiscului.

În cazul persoanelor fizice, plafonul a fost majorat de 15 ori, de la 100 de lei la 1.500. Modificarea deciziei iniţiale este justificată de faptul că notificările ar fi costat prea mult.

„În procesul de analiză a oportunităţii modificării prevederilor OPANAF nr. 558/2016 au fost luate în considerare atât scopul de a preveni şi reduce arieratele la bugetul general consolidat, cât şi costurile necesare notificării, astfel încât se impune modificarea obligaţiilor fiscale restante, care se vor publica pe pagina de internet www.anaf.ro”, se arată într-un comunicat al ANAF.

Lista care va fi publicată pe 30 aprilie pe internet va cuprinde: denumirea/numele şi prenumele debitorilor, codul de identificare fiscală, domiciliului fiscal în cazul persoanelor fiscale, şi cuantumul total al obligaţiilor fiscale restante, notează GANDUL.INFO

loading...

Cum află românii ce datorii au la fisc ? Sunt trei metode prin care contribuabilul poate afla ce datorii are.

Prima varianta: Un drum la administraţia fiscală de care aparţine. Acolo, pe baza CNP şi a adresei, funcţionarul îți spune ce are de plătit.

Varianta doi: cont la ANAF, în spaţiu virtual. Ai nevoie de numărul de înregistrare a unei declaraţii de venit mai veche. Detalii aici: Există însă şi un incovenient. Va trebui să intri periodic în cont. Se consideră că Fiscul te-a anunţat deja despre sumele datorate. Penalităţile şi dobânzile se calculează din a 60-a zi.

Telefonul la secţia financiară este cea de a treia metodă. Inspectorul fiscal repartizat, te anunţa prin email sau poştă ce datorii ai.

ANAF poate comunica deciziile de impunere, somațiile sau notificările prin trei modalități: scrisoare recomandată cu confirmare de primire, electronic, dar numai la cererea contribuabilului, şi anunţ la mica publicitate. Citeste mai multe pe digi24.ro.

Înainte de a accesa noul serviciu, trebuie sa va înregistrați pe site-ul ANAF, AICI.

Articol preluat INTEGRAL de pe poralul de informaţii infoalert.ro