Un MEDIC din Slatina ROAGĂ STATUL ROMÂN să-l ajute să-şi SALVEZE FIUL

Cazul unui medic din Slatina face înconjurul țării. Dr. Gheorghe Ciobanu, medic chirurg ortoped pediatru timp de mai bine de 40 de ani la Spitalul Județean de Urgență Slatina, fost director și șef de secție, a solicitat ajutorul ministului Sănătății pentru a-i salva fiul, aflat în stare vegetativă de doi ani, alături de alți doi tineri pacienți, relatează libertatea.ro

De la Slatina, se trage prin acest caz un semnal de alarmă pentru toate de acest gen din țară, anual sute de tineri fiind pierduți prin ignoranța sistemului. În urmă cu doi ani,George Adrian Ciobanu , atunci în vârstă de 26 de ani, era student la medicină anul II, după ce absolvise facultatea de automatică și un master. Viața i-a fost schimbată într-o dimineață de ianuarie, când o durere la ceafă l-a trasnfomat dintr-un tânăr dornic de afirmare și plin de viață într-un pacient imobilizat pe un pat de spital, incapabil să se miște, să vorbească sau să se hrănească normal, doar ochii fiind cei care îi trădează starea de conștiență.

,,Eram cu el la București când s-a întâmplat. Avea examen la gastroenterologie și se trezise dimineața să mai repete. A spus că are o durere insuportabilă la ceafă, a deschis fereastra și a cerut o compresă. El a fost cel care a sunat la Urgențe, solicitând SMURD-ul. A repetat de 3 ori adresa și s-a prăbușit. A fost ultima dată când l-am auzit vorbind”, povestește mama, a cărei durere sfâșietoare nu are cum să te lase rece.

De atunci, George a trecut prin 8 operații pe ceier, a fost internat în Germania, la trei unități spitalicești din București și alte două private, de fiecare dată întorcându-se pentu reuperare la Slatina, singurul spital din țară care l-a primit, pacientul având montată traheostomă.

Pentru soții Ciobanu, rezerva unde este internat fiul lor a devenit casă, cel pe care-l pregăteau să ofere ajutor celor aflați în suferință și să le aline boala având acum nevoie de îngrijire permanentă. Dr Ciobanu, un om care de-a lungul caierei, chiar din secția unde i-a fost amenajată o rezevă fiului său, a salvat mii de vieți, acum luptă disperat cu boala și sistemul pentru a-și salva fiul. În cei doi ani de când copilul său se află în stare vegetativă, omul Gheorghe Ciobanu a avut parte de ajutorul și înțelegerea colegilor, dar și de ignoranță, răutate și umilințe, acum, resursele financiare la care are dreptul copilul devenind greu de câștigat într-un sistem în care asemenea cazuri, deloc puține la numă și din păcate întâlnite la majoritatea pacienților tineri de vârsta lui George, sunt ignorate și neincluse într-un progam național de finanțare.

Disperat, tatăl Ciobanu cere ajutor ministului Sănătății, susținut de conducerea spitalului care face, separat, un memoriu pin care expune situația și solicită o cale de rezolvare a finanțării tatamentului, în prezent spitalului fiindu-i decontată cheltuiala pentru un pacient normal, de doar 283 de lei pe zi lei, reprezentând doar 20% din costuri.

loading...

,,Fug spitalele de ei ca de râie!”

,,Aude, vede, nu e paralizat, nu poate comunica. Dar a fost terminat. Am ajuns în stadiul ăsta, ca să-l las să moară acum din lipsa fondurilor pentru tratament! Spitalul are limitele lui, nu poate finanța orice. Am apelat la ministerul Sănătății pentru că aceste cazuri nu sunt incluse în niciun progam special, cu finanțare separată, cu alte reguli sau inclus în programele actuale, iar tratamentul costă mult pentru bugetul spitalului. Precizez că în acest spital mai sunt 2 cazuri asemănătoare. Din nefericire, de trei săpătămi n-avem niciun răspuns la solicitarea noastră.”, spune dr. Ciobanu.

Problemele legate de finanțare se întâlnesc în cazul în care pacienții, cu imunitate scăzută, fac infecții, tratamentul specific fiind costisitor. În cazul lui George, acesta a făcut septicemie cu candida, necesitând tratament cu Cancidas, scump și greu de procurat.

Sursa articolului este portalul de ştiri realitateaoltului.ro