Odek, cel mai bun câine polițist din România are propria mașină de serviciu.

Cel mai bun câine polițist al anului 2015, are propria maşină de serviciu.

Inspectoratul de Poliţie Neamţ a fost dotat cu o maşină specială pentru Odek, câinele superantrenat, folosit în raziile pentru detectarea tutunului.

Odek este un câine ciobănesc belgian specializat pentru detectarea produselor de tutun şi este folosit de către Serviciul de Investigarea a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ.

„Autovehiculul aflat în curtea Poliţiei Neamţ este dotat cu două cuşti pentru transportul câinilor de serviciu având specializare în detectarea produselor din tutun. Până acum, Odek era preluat în misiuni cu maşinile cu care se deplasau şi colegii noştri”, a precizat subinspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ.

Odek a devenit celebru la nivel naţional după ce, pe data de 26 martie 2016 a primit distincţia „Poliţistul anului 2015”, pentru faptele de vitejie săvârşite anul trecut. Echipajul Odek – agent şef adjutant Doru Cătălin Constantin (conductorul) a fost recompensat cu prilejul unei ceremonii desfăşurate în Capitală de Ziua Poliţiei Române, alături de alte patru echipaje chinologice din ţară (Iaşi, Timiş, Arad şi Bucureşti). 2015 a fost, de altfel, primul an în care Odek a cules roadele specializării pe care a făcut-o la Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu.

În 2015 câinele poliţist Odek a reuşit să scoată din comerţul ilicit circa 170.000 de ţigarete. Numai într-o zi, pe 19 iunie, Odek i-a lăsat cu buzele umflate pe contrabandişti, după ce a mirosit aproape 80.000 de ţigări (4000 de pachete) netimbrate, sau cu timbru fiscal aparţinând Republicii Moldova, ascunse printre mărfuri de tot felul înghesuite prin tarabele din Piaţa Centrală din Piatra Neamţ.
Odek a fost chemat de două ori să miroasă standul și de fiecare dată s-a suit pe acel perete, iar conductorul câinelui a spus că trebuie stricat peretele, chiar dacă era riscul de fi nevoit să plătească paguba. Iniţial, la percheziţia făcută fără câinele polițist, oamenii legii găsiseră un singur pachet, căzut sub o tarabă din piaţă.
O lună mai târziu, pe 24 martie, la un stand din hala centrală a pieţei din municipiul Roman, poliţiştii au găsit, cu ajutorul câinelui Odek, o pungă cu 19 pachete de ţigări de contrabandă. Produsele au fost confiscate, iar cei doi proprietari ai standului, un bărbat şi o femeie din Roman au intrat în vizorul anchetatorilor.

Un alt câine celebru al Poliţiei Neamţ, Edav, a fost recent „pensionat” după o activitate de 10 ani, perioadă în care a contribuit la rezolvarea unor cazuri extrem de dificile. Edav, era din rasa ciobănesc german, a activat în cadrul Serviciului Criminalistic şi avea specializarea în „urmă și identificare persoane“  Sursa știre Sursa foto