Băiat de 10 ani a descoperit o breșă de securitate în Instagram

Un băiat din Finlanda, în vârstă de 10 ani, a primit recent o recompensă în valoare de 10.000 de dolari pentru descoperirea unei breșe în Instagram, aplicația de partajare fotografii a Facebook. Așa-numitul ”bug” permitea ștergerea comentariilor din orice cont, relatează threatpost.com, care a preluat informația de la publicația finlandeză Iltalehti.

Facebook a confirmat că băiatul, numit în continuare drept “Jani”, a descoperit breșa la sfârșitul lunii februarie, iar recompensa a fost plătită la începutul lunii martie, în cadrul programului Bug Bounty. Reprezentanții rețelei de socializare au declarat că nu au avut habar de vârsta băiatului și că au aflat-o doar în momentul în care mama acestuia a trimis către Instagram o scrisoare de mulțumire pentru recompensa primită.

Programul Bug Bounty a fost lansat în 2011. De atunci compania a plătit 4,3 milioane de dolari pentru vânătorii de breșe. Media recompenselor plătite este în jurul sumei de 1.800 de dolari, Jani situându-se astfel în elita programului. Tot în luna martie, Facebook a plătit o recompensă de 15.000 de dolari unui specialist în securitate din India, care a descoperit o vulnerabilitate a modulului de resetare a parolei, prin care puteau fi sparte oricare dintre cele 1,1 miliarde de conturi de Facebook.

În ce îl privește pe fericitul câștigător finlandez, acesta nu își dezminte totuși vârsta. El plănuiește să cheltuiască banii pe echipamente sportive, biciclete și calculatoare pentru familie. Ce urmează pentru Jani? Potrivit publicației finlandeze, Jani își dorește să devină specialist în securitate cibernetică. ”Ar fi profesia ideală pentru mine. Securitatea este foarte importantă”, a declarat el pentru Iltalehti. Finlandezul este în prezent cel mai tânăr utilizator recompensat de către Facebook, la o vârstă la care teoretic nu ar putea folosi serviciile rețelei de socializare.

Sursa