Mercur, cea mai mică planeta va trece între Pământ și Soare.

Luni, 9 Mai va avea loc un fenomen astronomic rar: Mercur, cea mai mică planetă din sistemul solar va trece între Soare și Pământ. Tranzitul începe la ora 13,15 și se încheie la ora 20,37, informează Observatorul Astronomic al Universității Ștefan cel Mare din Suceava.

Tranzitul lui Mercur se produce atunci când această planetă se situează între Pământ și Soare. Mercur este atunci vizibil sub forma unui mic punct negru traversând prin fața discului solar. Tranzitul lui Mercur pe discul solar are loc cu o frecvență de 13-14 ori pe secol.

Tranzitul se poate produce în luna mai, la intervale de 13 sau 33 de ani sau în luna noiembrie la intervale de 7, 13 sau 33 de ani. Pentru tranzitul din luna mai, planeta Mercur este aproape de afeliu, având un diametru unghiular de 12 secunde de arc, în timp ce în cazul tranzitului din luna noiembrie, planeta este aproape de periheliu, având un diametru unghiular de 10 secunde de arc.

Ultimul tranzit a avut loc în 2006, iar următorul va avea loc în 2019.

Fenomenul va avea loc pe 9 Mai și va dura șapte ore și jumătate, este rar fiindcă intervine doar în condițiile unei alinieri aproape perfecte între Soare, Mercur și Pământ. Sura știre Sursa foto