Uimitor! Românii pot scoate aur din porumb şi lucernă.

România are un adevărat potenţial de a extrage aur din… porumb și din lucernă. Aurul poate fi extras şi din plante, nu numai din zăcăminte.  Cum poate fi pusă în practică această metodă cu totul avangardistă, scrie pe larg în studiul „Concentrarea nanoparticulelor de aur de către plante”, coordonat de prof. dr. Rodica Popescu, Facultatea de Geologie şi Geofizică, Univer­sitatea Bucureşti. „Există plan­te care au capacitatea de a concentra diverse elemente.

„Există mai multe plante care pot reţine aurul. Dar, dintre cele care se pot adapta condițiilor noastre de climă, am observat că porumbul şi lucerna au cea mai mare capacitate de concentrare a aurului din sol”, ne-a explicat cercetătoarea.

Este important să se înfiinţeze astfel de plantaţii doar în zonele cu potenţial aurifer ori acolo unde zăcământul a fost exploatat şi au rămas halde. Se cultivă direct pe halde sau alături de ele, niciodată în zone agricole, în defavoarea perimetrelor pentru hrană. Plantele se tratează cu tiocianaţi şi cu tiosulfaţi de sodiu (Cea mai mare concentraţie de aur s-ar obţine însă, prin tratare cu cianură. Cum aceasta este toxică pentru om şi animale, este exclusă din start. Avantajul tiosulfaţilor este că se descompun în soluri după câteva zile, iar al tiocianaţilor că sunt de 470 de ori mai puţin toxici decât cianurile). La sfârşitul ciclului normal de viaţă al plantei, aceasta se culege, se spală, se usucă, se arde, iar din cenuşa rezultată se extrage aurul, prin tehnici speciale. Aurul rezultat este cu adevărat pur, iar la sfârşit poate fi folosit ca tot aurul obişnuit, având exact aceleaşi aplicaţii.

„Aurul se găseşte în plantă ca nanoparticule. Acestea sunt particule de dimensiuni foarte mici. Dintr-o plantă se extrage foarte puţin aur, incomparabil faţă de cât se extrage din zăcământ. Dintr-o tonă de zăcământ se extrag cu randament economic doar două grame de aur”, spune prof. Rodica Popescu

Legătura plante-zăcăminte este cunoscută încă din Evul Mediu, dar prezenţa aurului în plante a fost dovedită ştiinţific de-abia în 1824. Sursa știre Sursa foto

loading...