VIDEO! Un spectacol bioluminescent unic in lume, în Golful Țânțarilor din Puerto Rico.

Ceea ce o sa vedeti in clipul de mai jos cu siguranta nu ati mai vazut niciodata pana acum. Este cu adevărat un spectacol bioluminescent, unic in lume, în Golful Țânțarilor din Puerto Rico. Aici, noaptea se observă la țărmul mării, lumini de un turcoaz aprins.

Această bioluminiscență reprezintă emisia de lumină a unor organisme noaptea.  Fluturi, viermi și plancton devin bioluminiscenți, răspândesc lumină.

Pe Glob golful cu cea mai mare luminiscență este cel al Țânțarului (Mosquito Bay) din Vieques în Puerto Rico. Aici bioluminiscența provine de la niște microorganisme  dinoflagelatele care deranjate în apă lasă o dâră luminoasă de un albastru turcoaz. Ele oferă un adevărat spectacol privitorilor la țărm prin valurile înspumate colorate.

Practicarea caiacului, a surfingului, a yahting- ului oferă pe lângă recreere și o adevărată magie. Pare că sportivii respectivi sunt înconjurați de o atmosfera de basm, de un foc albastru, fapt relatat chiar de regizorul filmului Avatar, James Cameron. Dar care sunt factorii care contribuie la apariția acestui fenomen uluitor : copaci de mangrove roșii înconjoară apa. Organismele se hrănesc cu frunzele căzute ale acestora, apa este destul de rece și adâncă, iar  acel canal mic ce face legătura cu oceanul păstrează dinoflagelatele în golf. Se pare că acel canal a fost creat antropic.

Navigatorii spanioli, în trecutul istoric, în perioada colonială au încercat să izoleze golful,  să-l închidă pentru a nu mai comunica cu oceanul. Ei chiar credeau că bioluminiscența pe care au observat-o este o lucrare necurată, încercând astfel să blocheze legătura cu apa oceanică. Fără să realizeze , ei de fapt au conservat acest mediu care ne impresionează și astăzi.

loading...

Articol preluat INTEGRAL de pe portalul de informatii infoalert.ro