Video! Și-a lăsat buletinul pe birou, iar o colegă a înglodat-o în datorii.

Fiți foarte atenți unde vă lăsați actele de identitate pentru ca o simplă copie după buletin e suficientă pentru ca cineva rău-intenționat să ia un credit pe numele dumneavoastră.

Asa a pățit o femeie din București care și-a lăsat buletinul pe birou, iar o colega i-a făcut o poza cu telefonul. A luat apoi 3 împrumuturi online, de care titulara a aflat abia când recuperatorii i-au blocat conturile. Companiile care dau astfel de împrumuturi se laudă că oricine poate obține banii în 15 minute, din fața calculatorului fără să semneze nimic.

Andreea Mazilu s-a trezit la finalul anului trecut cu o scrisoare de la un executor judecătoresc, în care era anunțată că nu a plătit un credit și că i se vor bloca toate conturile, deși nu știa că făcuse vreun împrumut.

“Intre timp m-am lămurit că nu este vorba de mine pentru că pe cererea aia de creditare era un număr de telefon pe care întâmplator l-am recunoscut, și un cont bancar care nu-mi aparține. S-a folosit de o copie de pe buletinul meu și a aplicat nu pentru un credit, ci pentru 3 credite online” a declarat păgubita

Imediat a sunat la Instituția Financiară Nebancară ce acordase împrumutul.

“Mi-a spus ‘păi nu este CNP-ul dumneavoastră? Nu este adresa dvs? Dar cum am semnat? Cum mi-ai virat banii? Ați semnat electronic. Este furt de identitate, este fals în acte, iar firmele respective au acceptat chestia asta fără să verifice absolut nimic”a mai spus Andreea Mazilu.

Acum femeia se lupta în instanță să își recupereze banii luați de executor și să demonstreze că a totul a fost un fals. S-a întâmplat asta și pentru că aceste credite acordate online, doar cu buletinul, sunt verificate superficial de cei care le acordă.

loading...

Operator: Ca document principal, da, vi se va solicita o fotografie a buletinului. Ulterior, în completarea cererii e posibil sa vi se solicite ca document suplimentar un extras de cont – ele trebuie urcate în aplicație. Dacă nu reușiți, pe puteți trimite la adresele noastre de email.
Client: Vin la dumneavoastră să le semnez?
Operator: Nu, nu. Semnarea se face electronic. Primiți niște coduri pe telefon și ele se validează în cerere.

În România, nimeni nu verifica, monitorizează sau reglementează Instituțiile Financiare Nebancare. Ele obțin autorizația de funcționare de la Banca Naționala și doar ANPC-ul le poate sancționa pentru practici incorecte.

Adrian Cuculis, avocat: “Trebuie să ne adresăm în primul rând poliţiei. Atâta vreme cât un om folosește datele de identificare şi mai mult de atât, documentul de identitate al unei persoane pentru a obține un avantaj, discutăm de infracțiunea de fals, de uz de fals. O răspundere civila are implicit firma care a dat creditul respectiv fiindcă are obligația în mod clar să verifice datele, persoana și semnătura”

Infracțiunea de fals și uz de fals este pedepsită cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani. Sursa știre Sursa foto

https://www.youtube.com/watch?v=XKdVvk1NWhs