Emma are 116 ani si este cea mai bătrână persoană din lume. Ea are o badantă româncă.

Până acum ceva timp, cea mai longevivă persoană din lume era Susannah Mushatt Jones, care a trecut în nefiinţă anul trecut. Locul acestuia a fost luat de Emma Morano, o piemonteză născută în 1899, care la vârsta sa de 116 ani este cea mai vârstnică persoană din lume. Potrivit site-ului 2duerighe.com, Emma Morano este îngrijită cu mare atenţie de o româncă!

Emma Martina Luigia Morano, persoana cea mai longevivă din lume, locuieşte la Pallanza, în provincia Verbania, relatează ediţia online a portalului de ştiri gazetaromaneasca.com

Emma s-a născut la Civiasco, în provincia Vercelli, pe 29 noiembrie 1899: este ultima persoană încă în viaţă născută în secolul 19. Devenind decana Italiei şi Europei încă de pe 2 aprilie 2013, pe 14 august anul trecut a devenit şi italianca cea mai longevivă din toate vremurile depăşind-o pe italo-americana Dina Manfredini (1897-2012).

Emma a intrat în Cartea Recordurilor după dispariţia lui Susannah Mushat Jones, femeie afro-americană născută la Montgomery (Alabama) în 1899 şi cu două luni mai în vârstă. Jones, devenită femeia cea mai longevivă din lume anul trecut odată cu moartea japonezei de 117 ani Misao Okava, s-a stins într-o casă de odihnă din New York zilele trecute.

Emma nu pronunţă binele cuvintele, «nu am dinţi!», se scuză, însă bătrâna doamnă reuşeşte să intre în contact cu interlocutorii săi. Emma este îngrijită permanent de două îngrijitoare, o fată de culoare şi o româncă, ambele consideră că este «un privilegiu» să-i stea alături.

Bătrâna povesteşte despre căsătoria sa, că a rămas repede văduvă, şi despre unicul său fiu care a decedat la câteva luni după naştere. Familia s-a are rădăcini în zona piemonteză şi longevitatea este o caracteristică a acesteia: printre fotografii sunt şi cele ale mamei şi surorii sale, dispărute la 91 şi respectiv 107 ani.

Secretul? Ouăle crude: «mănânc două pe zi, unul dimineaţa şi unul după prânz». Aşa a făcut mereu de la 20 de ani.

Alimentaţia sa a fost mereu săracă în proteine şi bogată în fructe şi legume, chiar dacă în ultimii ani, din cauza problemelor cu dinţii, mănâncă o supă la prânz cu carne măcinată, iar la cină lapte.

Anul trecut în 29 noiembrie, când a împlinit 116 ani, a primit felicitări de la Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, şi de la Papa Francesco, care i-au trimis scrisori.

Pentru mai multe informaţii accesaţi portalul gazetaromaneasca.com